Музикознавиця Голинська: метою конкурсу імені Леонтовича є відродження хорового духу України

Музикознавиця Голинська: метою конкурсу імені Леонтовича є відродження хорового духу України

Завершено VIII Всеукраїнський хоровий конкурс імені Миколи Леонтовича, який відбувся у Києві 1 грудня. Про його результати в програмі "Музична сієста" говорили з музикознавицею Ольгою Голинською та ведучою музичних програм Світланою Артеменко.

Ведуча:

Надія Радкевич

Розкажіть загалом про цей конкурс

Ольга Голинська: цей конкурс є одним із найповажніших хорових конкурсів нашої держави. Він був започаткований ще 1989 року Національною всеукраїнською музичною спілкою, точніше, однією з її асоціацій - Хоровим товариством імені Леонтовича.  Конкурс створювався з метою сприяння розвитку української хорової культури, об'єднання хорових сил, виявлення нових і талановитих хормейстерів.

В ньому брали участь і училищні хори, і хор від Одеської музичної академії, і філармонійні хори. Всі хори змагалися в трьох номінаціях: мішані, камерні і однорідні. Перший тур проходив в областях наприкінці жовтня, туди виїздили члени організаційного комітетуту і там прослуховували колективи. Було прослухано 43 хори і серед них було відібрано 18. Проведення цього конкурсу стало можливе завдяки пдтримці Українського культурного фонду. Наступний конкурс планується на 2021 рік.

Хто брав участь у конкурсі? Які ваші враження? 

Світлана Артеменко: враження були досить сильні, тому що хори, які було відібрано по різних регіонах, це були ті колективи, які виграли перший тур і стали найкращими з кращих. Всіх було цікаво слухати, адже вони були зосім різними. Було представлено багато регіонів: Харків, Київ, Львів, Житомир, Івано-Франківськ та інші. 

Чи виконували колективи твори самого Леонтовича?

Ольга Голинська: так, звичайно. Твір "Льодолом" був обов'язковим твором, але співали і духовні твори Леонтовича й інші його обробки. Дуже органічно на конкурсі Леонтовича виконувати музику Леонтовича. 

Було багато перших премій?

Світлана Артеменко: так, звичайно. На конкурсі було представлено кілька номінацій, тому було багато перших премій. Учасники в кожній із своїх номінацій є унікальними. 

Які саме номінації були представлені?

Ольга Голинська: номінацій було три. Це однорідні хори, тобто чоловічі або жіночі, це камерні хори, які мають менший склад і мішані, з великим складом. В номінації мішаних хорів не присуджувалася третя премія, бо два мішані хори виявилися на одному рівні. Другу премію отримав  хор "Crescendo" факультету мистецтв Криворізького державного педагогічного університету і дві перших премії отримали хор студентів Житомирського музичного училища ім. Віктора Косенка та студентський хор "Subito" Чернівецького обласного коледжу мистецтв ім. Сидора Воробкевича.

У номінації однорідних хорів першу премію здобув жіночий хор ім. С. Фоміних з міста Миколаїв, другу премію отримав студентський хор "Дівочі мрії" Львівського музичного коледжу ім. Ст. Людкевича та третю премію присудили жіночому хору "Розмай" Харківської гуманітарно-педагогічної академії. У номінації камерні хори першу премію отримав Івано-Франківський Муніципальний камерний хор "Галицькі передзвони", другу премію присудили  камерному хору "Moravski" з Києва, третя премія дісталася студентському  хору "Запоріжжя" Запорізького музичного училища ім. П. Майбороди. Найвищу нагороду конкурсу, тобто Гран-прі, медаль та грошову премію здобув мішаний хор студентів Одеської національної музичної академії ім А. Нежданової.

Як цей конкурс впливає на подальше концертне життя того чи іншого колективу?

Ольга Голинська: я думаю, що дуже впливає. Дуже почесно брати в ньому участь. Перемога - це уже путівка в майбутнє й аргумент для керівництва області чи міста запрошувати такий колектив брати участь у музичному житті міста. Головною метою нашого конкурсу є  відродити хоровий рух України, зробити його більш якісним і кількісним.

Нагадаємо, що Всеукраїнський хоровий конкурс імені Миколи Леонтовича завершився 1 грудня у Києві. Він спрямований на продовження і збагачення хорової культури України та на виховання нової музичної еліти країни. 

Фото взяте з ФБ Всеукраїнський хоровий конкурс імені Леонтовича 

Прослухати детальніше можете за посиланням