Директор програм фестивалю "КРОК" Шпилюк: анімація повинна мати глибокий емоційний вплив на глядача

Директор програм фестивалю "КРОК" Шпилюк: анімація повинна мати глибокий емоційний вплив на глядача

У київському Будинку кіно з 6 по 9 грудня відбудеться ХXV Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів "КРОК–2018: у рідній гавані". Про цей фестиваль в програмі "Академія" в ефірі радіо "Культура" говорили з кінокритиком і кінознавцем, директором програм Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів "КРОК" Олександром Шпилюком

Ведуча:

Наталя Грабченко

Розкажіть детальніше про цьогорічний фестиваль

— Мабуть, треба надати трошки історії: перший фестиваль відбувся у 1989 році саме в Києві, а вже 1991 року це був перший міжнародний фестиваль. Тоді він був не на землі, а плавав на кораблі по Дніпру, від Києва до Одеси. Дирекція фестивалю завжди знаходилася в Києві, хоч цей фестиваль заснований завдяки співпраці України та Росії. Починаючи з 2014 року, ми проводимо його в Києві, у Будинку кіно, адже через погіршення економічного стану, в нас немає кораблів, які б курсували Дніпром. Фестиваль  проходитиме 4 дні, буде дуже велика програма, яка складається з конкурсних показів, міжнародних показів, українського національного конкурсного показу. Також відбудуться дуже цікаві позаконкурсні покази та освітня частина у вигляді майстеркласів. Крім цього, в нас будуть спеціальні покази для дітей. 

Як потрапити на покази "КРОКу-2018"?

— Традиційно, фестиваль "КРОК", починаючи з першого фестивалю, є не комерційним заходом. В нас немає жодних квитків за гроші, а є тільки безкоштовні запрошення. Для того, щоб їх отримати, треба прийти в кімнату дирекції фестивалю в Будинку кіно й запитати, чи залишилися ще запрошення. Поки що є, але вони тануть на очах. Цікавість людей є, переважно в нас повні зали.

Якими країнами представлена міжнародна програма? Як проходить відбір тих, хто буде брати участь у фестивалі?

— Ми демонструємо протягом  4 днів 150 фільмів. З цих фільмів, у нас 79 конкурсних, з яких 67 міжнародних, і 12 конкурсних українських. Також, 71 фільм є позаконкурсними. Анімаційних фільмів високої якості дуже обмежена кількість, вони всі переїзжають з фестиваля на фестиваль. Ми отримували величезну кількість заявок, але ми ще й бачили багато гарних фільмів на міжнародних фестивалях. Ці 67 міжнародних фільмів представлені 37 країнами світу. 

Які вимоги до сучасної анімації?

— Насправді, найголовнішим критерієм є художній пошук і художня якість твору. Це має бути щось нове, яке дає поштовх до пошуку нових творчих шляхів. Анімація повинна мати глибокий емоційний вплив на глядача. Молоді митці в анімації зі всього світу шукають чогось нового. 

Цього року помер почесний президент цього фестивалю Давид Черкаський. Чи будете ви вшановувати його пам'ять під час цьогорічного фестивлю?

— Безумовно, під час фестивалю ми не можемо обійти постать Давида Черкаського. В суботу, 8 грудня, виповнюється 40 днів від його смерті, тому саме в цей день ми будемо шанувати його пам'ять, буде спеціальний блок, який зветься "Прощавайте, маестро", на якому буде продемонстровано один із його короткометражних фільмів під назвою "Крила". Крім того, ми покажемо півгодинний фільм, який присвячений його пам'яті. 

На сьогоднішній день, у нас є школа анімації? Де її викладають?

— Таким місцем є відділення анімації в Київському Національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. Це найголовніший осередок виховання аніматорів. На великих студіях також залучают молодих аніматорів і ті практично навчаються під час виробництва. 

Нагадаємо, що ХXV Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів "КРОК–2018: у рідній гавані" відбудеться в київському Будинку кіно з 6 по 9 грудня. Цього року, фестиваль традиційно представить спектр нових течій світової анімації, продемонструє роботи і визнаних майстрів,  і дебютантів.

Фото взяте з ФБ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів "КРОК–2018: у рідній гавані" 

Прослухати детальніше можете за посиланням