Експорт з Маріуполя можна розблокувати за допомогою каботажної перевалки грузів — експерт

Експорт з Маріуполя можна розблокувати за допомогою каботажної перевалки грузів — експерт

У випадку блокування Азовського моря Росією частину грузів з Маріуполя можна спрямувати до Бердянська, а потім експортувати залізницею. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповів керівник інфраструктурного напрямку Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер.

“У випадку повного блокування цих двох портів вони не зможуть працювати ні на експорт, ні на імпорт, тільки в режимі каботажу, тобто перевалювати грузи між собою. Це якось може вирішити проблему Маріуполя, у якого є обмежений доступ до залізної дороги, тому частину грузу можна спрямувати до Бердянська. Щоправда це подвійна перевалка і виростуть витрати, але як тимчасовий варіант це можна розглядати”, — вважає експерт.  

За його словами, левов участку експорту з азовських портів складає сталь, що виробляється на заводах Маріуполя.

“З цього регіону йдуть в основному два потоки: сталь, в основному це Маріуполь тому що там є металургійні заводи і другий – це сільгосппродукція, яка надходить з усього східного регіону, адже ці два азовські порти є найближчими. Історично зернові були спрямовані саме на ці два порти За ці три роки, протягом яких є проблеми в регіоні, частина зернових потоків вже пішли на миколаївські одеські порти і зараз зернові складають лише 5%. Все інше — це сталь з Маріуполя", — зазначив Володимир Шульмейстер. 

Нагадаємо, Росія систематично докладає зусиль для блокування судноплавства в Азовському морі, що спричиняє економічні збитки українським портам.

25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, які з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії.

Україна звернулася до Міжнародної морської організації і висловила протест Росії у зв’язку зі збройним нападом та захопленням у полон трьох українських військових катерів і членів їхніх екіпажів. На підтримку позиції України висловилися делегації 34 країн-членів організації.

Слухати повну версію.