Постановка питання про проведення виборів під час воєнного стану є дивною — Клюжев

Постановка питання про проведення виборів під час воєнного стану є дивною — Клюжев

В умовах воєнного стану постановка питання про проведення виборів виглядає дивною. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.
 
“Якщо говорити про певні стандарти, то виглядає дивною постановка питання про проведення виборів в умовах воєнного стану. Хоча указ президента та ухвалений Верховною Радою закон, який затверджує цей указ, не передбачає автоматичного обмеження прав і свобод громадян, в умовах можливості обмеження таких прав організація місцевих виборів виглядає не досить обґрунтованою. Власне, стаття 19 закону “про правовий режим воєнного стану” забороняє проведення будь яких виборів в умовах цього правового режиму”, — Олександр Клюжев.
 
Tксперт вважає, що проведення виборів в умовах воєнного стану може дати окремим кандидатам переваги над іншими.
 
“Сам підхід щодо можливості проведення виборів в умовах воєнного стану для мене не виглядає достатньо обґрунтованим. Якщо ми говоримо, що є можливість обмеження прав і свобод громадян при певних умовах, якщо ми говоримо про збільшення ролі в житті громад силових органів, то тут вже є питання дотримання конкурентних засад виборів”, — вважає експерт.
 
Він також додав, що на момент ефіру текст законопроекту не було опубліковано на сайті Верховної Ради, тому важко оцінювати його зміст.
 
Нагадаємо, 3 грудня президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект щодо проведення місцевих виборів навіть під час воєнного стану. Наразі тексту документа на сайті немає.
 
Перед цим, 29 листопада, Центральна виборча комісія ухвалила рішення про скасування виборчого процесу в об'єднаних територіальних громадах 10 областей України, в яких введено воєнний стан.
 
У зв'язку з подіями в Азовському морі 26 листопада на частині території  України запровадили воєнний стан, який триватиме 30 діб.

 

Слухати повну версію.