Протести у Франції підтримали противники Макрона, які хочуть ліквідації п'ятої республіки — Шкіль

Протести у Франції підтримали противники Макрона, які хочуть ліквідації п'ятої республіки — Шкіль

Учасники протестів у Франції, почавши з економічних вимог від влади, перейшли до політичних, що ставить під загрозу існування п'ятої республіки. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні. Ввечері” розповів народний депутат IV, V та VI скликань, житель Парижу Андрій Шкіль.
 
“Нинішні протестанти не протестують ні проти автомобілізації, ні проти чи за екологію, вони протестують проти влади. Більше того, і Ле Пен, і Меланшон вже озвучили, чого вони хочуть. Вони хочуть шостої республіки, скасування посади президента, іншої форми обрання депутатів — не в два тури, а в один, і за пропорційними списками і передати більшу частину влади парламенту. Тому ситуація дійсно катастрофічна, бо якщо Франція потрапить в табір Італії, Іспанії і Португалії, тобто країн з невизначеним майбутнім, то у Європи жодних шансів немає. Це загроза, яка зараз нависає над Францією і з якою бореться нинішня влада”, — зазначив Андрій Шкіль.
 
За його словами, безпосереднім приводом до протестів стало дорожчання дизельного палива, 
 
“Причиною завжди є щось таке, що легко сприймається суспільством. Дійсно, ціна на дизельне пальне, наголошую, лише на дизельне, підскочила, а на звичайний бензин — трохи знизилася. У Франції на 70%, може 75% автомобілів користується дизельним пальним: економніший, краще пристосований до вантажних або комбінованих перевезень і на комбіновані відстані. Власне це і спонукало якусь частину, може 5%, чи 10% до 15% цих жовтих жилетів вийти на вулицю і продемонструвати: владо, дивися, ми проти, ти і так нам трошки заборгувала тому що посунула нас по соціальній шкалі”, — підкреслив він.
 
Разом з тим, невдоволення громадян країни має і інші соціально-економічні причини.
 
“Зараз не індексуються пенсії пенсіонерам. Президент Макрон переміг у протистоянні з залізничниками, які мали просто неймовірні вигоди від праці на залізниці. Він скоротив і інвестував, тобто це дало можливість державі реінвестуватися у перспективну, прибуткову мережу залізниці. Це була ще одна перемога. Але тут суспільство трохи сколихнулося”, — вважає екс-депутат.
 
Зазначимо, що протести проти податку на пальне у Франції, які проходять вже треті вихідні поспіль. У суботу у Франція прокотилася третя хвиля протестів проти зростання акцизів на пальне, запланованого урядом. Найбільш руйнівним масштаб протестів виявився у Парижі, де протестувальники палили автомобілі, громили вітрини і навіть серйозно пошкодили Тріумфальну арку. Декілька сотень людей затримали, більше сотні отримали поранення тільки у французькій столиці. 
 
Слухати повну версію.