Росія не виконала рішення ЄСПЛ щодо полонених українських моряків — Порошенко

Росія не виконала рішення ЄСПЛ щодо полонених українських моряків — Порошенко

Російська Федерація не виконала рішення Європейського суду з прав людини, адже не надала Україні інформацію про місцезнаходження українських полонених моряків.

Про це заявив президент України Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє прес-служба глави держави.

"Відповідно до тої інформації, якою я володію, Росія порушила рішення ЄСПЛ і жодної інформації не надала. Тому ми маємо зараз об’єднати зусилля всього світу", — сказав президент.

За словами Порошенка, українські моряки діяли у повній відповідності до міжнародного права і російські військові здійснили напад на українські кораблі вже в нейтральних водах Чорного моря, відкривши по ним вогонь.

Президент також повідомив, що у зв’язку із актом агресії Росії проти України в Азовському морі готується позов до міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй.

Нагадаємо, 30 листопада Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію надати інформацію щодо українських полонених моряків.

Як повідомлялося, наприкінці листопада цього року в Азовському морі російські силовики затримали три українські кораблі, звинувативши українських моряків в порушенні кордону.

Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом моряків відправили до московських СІЗО, куди не можуть потрапити їхні адвокати.