Міжнародна спільнота має вказати Росії на неможливість засудження українських моряків — Трохименко

Міжнародна спільнота має вказати Росії на неможливість засудження українських моряків — Трохименко

Оскільки Російська Федерація не визнає українських моряків військовополоненими і намагається судити їх за кримінальне правопорушення, можна очікувати якогось рішення тільки після того, як міжнародна спільнота вкаже Росії на неможливість застосування такої практики до українських військовополонених, переконаний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Наталія Чорна, Віктор Науменко

"Російська Федерація не визнає статус українських моряків як військовополонених. Вона вважає, що це було кримінальне порушення, яке підпадає під відповідну статтю Кримінального кодексу Російської Федерації, тобто порушення державного кордону, якого міжнародна спільнота не визнає", — зазначив Олег Трохименко.

Він наголосив, що оскільки Росія не визнає українських моряків військовополоненими і намагається все ж судити за кримінальне правопорушення, Україна може очікувати якогось рішення тільки після того, як міжнародна спільнота вкаже РФ на неможливість застосування такої практики до наших військовополонених.

"Ми вимагаємо від РФ негайно повернути наших вояків відповідно до статті 118 Женевської конвенції, в якій йдеться про те,  що військовополонених звільняють і репатріюють без зволікання після закінчення бойових дій. Тобто саме зіткнення і бойові дії, після яких військовослужбовці були захоплені в полон вже завершені за місцем і часом, тому ми негайно вимагали їх повернення. Але оскільки Російська Федерація це не визнає і намагається все ж піддати їх суду за кримінальне правопорушення, що теж заборонено Женевською конвенцією, то, звісно, ми можемо очікувати якогось рішення тільки після того, як міжнародна спільнота і всі інші міжнародні інституції вкажуть РФ на неможливість застосування такої практики до наших військовополонених", — пояснив представник Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Олег Трохименко також додав, що "Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова нещодавно розмовляла з Уповноваженою з прав людини в РФ Тетяною Москальковою, яка їй повідомила, що відвідини будуть призначені після прийняття графіку щодо відвідування нашою консульською служби у Москві наших військовополонених. Від Міністра закордонних справ надійшла інформація, що такі заходи були зроблені і до МЗС Росії, і по місцю перебування наших моряків".

На цю тему: Для українських полонених моряків передали передачі в СІЗО — Денісова

Нагадаємо, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, шестеро українських військових зазнали поранень, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до Москви.

Раніше повідомлялося, що адвокати не можуть потрапити до полонених українських моряків, яких утримують у московському слідчому ізоляторі "Лефортово".

У зв'язку з подіями в Азовському морі 26 листопада на частині території  України запровадили воєнний стан, який триватиме 30 діб.

Прослухати повну версію розмови.