Історик Яблонський про запровадження воєнного стану: ми бачимо лише верхівку айсберга

Історик Яблонський про запровадження воєнного стану: ми бачимо лише верхівку айсберга

Чи вводила Україна будь-коли в історії воєнний стан? Як це впливало на економіку держави й життя населення загалом? Досвід інших держав світу, паралелі з нинішніми подіями в Україні й подіями сторічної давнини. Про це в програмі "Імператив" розповів перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат історичних наук Василь Яблонський.

Ведуча:

Юлія Чаплінська

Коли з'явився термін воєнний стан?

— На мою думку, сам воєнний стан в історії був запроваджений ще до того, як з'явився цей термін. Мабуть, ще феодальну роздрібленість в Європі та облогу міст могли називати воєнним станом або станом облоги. В будь-якому випадку, воєнний стан дозволяє відбивати ту чи іншу агресію або готуватися до неї. Відколи з'явилася самоорганізація, влада, держава, відтоді в різних ситуаціях цей стан і запроваджували. Однак, називати його могли інакше або взагалі не називати. В сьогоднішньому розумінні, термін воєнний стан з'явився в 19 столітті.

Сьогодні дуже часто порівнюють нашу ситуацію з тією, яка була 100 років тому. Ми шукаємо таким чином виправдання, чи хочемо отримати досвід від керівників того часу?

— Здається, що й перше, й друге. Якщо згадаємо листопад 1918 року, то тоді теж був запроваджений воєнний стан майже на всій території Української держави. Якщо говорити, наприклад, про Наддіпрянську Україну, то на цій території відбувалися військові дії між військами Центральної Ради та більшовиками, тоді винищувалося українське населення. Потім був військовий переворот і прихід до влади гетьмана, після приходу якого був відносний спокій, через присутність на території України німецьких та австрійських військ та деякій слабкості більшовиків. Період з листопада 1918 по кінець 1920 року при владі була Директорія. Тоді, фактично, був суцільний воєнний стан, були постійні війни та втрати.

Що можна сказати про сьогоднішню ситуацію, яка склалася в Україні?

Воєнний стан буває різний: саме під час війни або той стан, щоб запровадити низку заходів, які дозволяють убезпечити від агресії. Цей воєнний стан, який уведений указом Президента, є саме другим видом. Люди мають зрозуміти, що його запровадили для того, щоб привести військо в бойову готовність, а не щоб обмежувати права громадян. Ми бачимо лише верхівку айсберга, адже основі моменти, задля яких і запровадили даний стан, стосуються війська та його перевірки в екстремальних умовах.

Паніка людей пов'язана з тим, що за час незалежності Україна не запроваджувала воєнний стан?

— Можливо, так воно і є. Для політиків це також виклик. Ті події, які трапилися 25 листопада стали перетинанням рубікону. Росія вперше під своїм прапором здійснила акт відкритої агресії проти України. Таким чином, запровадження воєнного стану привертає більше уваги до проблем, які сьогодні існують і в акваторії Чорного та Азовського морів, і на окупованих територіях.

Фото взяте з ФБ Василь Яблонський

Прослухати детальніше можете за посиланням