В Україні триває кампанія "16 днів проти насильства"

В Україні триває кампанія "16 днів проти насильства"

В Україні з 25 листопада по 10 грудня проходить Всеукраїнська акція "16 днів проти насильства". Аліна Ярославська, член правління благодійної організації "Позитивні жінки" в ефірі ДеньПРО розказала, як захистити себе та близьких.

Ведучі:

В'ячеслав Ільїн, Ганна Матвійчук

 

Кампанія "16 днів проти насильства" є міжнародною і проходить по всьому світу.

"У ці 16 днів є багато визначних дат, які тією чи іншою мірою стосуються прав людини. Кампанія розпочалася 25 листопада – це Міжнародний день захисту жінок від насильства, і закінчиться 10 грудня, у День прав людини", – пояснила експертка.

На думку Аліни Ярославської, головними проблемами домашнього насильства є загальна необізнаність жінок щодо насильства та те, що про нього зазвичай не говорять.

"Воно не досліджене, по ньому не збирається статистика. Дуже часто в силу якихось гендерних закономірностей і національних стереотипів жінки просто мовчать про це. Мовчать про те, що є насильство, або просто не можуть його розпізнати, – зауважила експертка. – Адже ми звикли сприймати насильство як сексуальне насильство або фізичне. А психологічне і економічне ми іноді навіть не беремо до уваги".

Читайте також:  Соціальними мережами ширяться кампанії проти насильства

Аліна Ярославська закликала жінок, що потерпають від насильства, звертатися до благодійних та правозахисних організацій.

"Наша організація "Позитивні жінки" в основному працює з жінками, які живуть з ВІЛ, або жінками, що відносяться до групи ризику. Всі жінки (що потерпають від насильства і бояться про це говорити – ред.) можуть звернутися, в принципі, до нашої організації. І навіть якщо жінка не живе з ВІЛ-інфекцією, ми можемо її переадресувати в ту організацію, де вона зможе отримати адекватну допомогу, звернутися до когось у своєму населеному пункті", – розповіла Аліна Ярославська.

Нагадаємо, 25 листопада в Україні стартувала кампанія "16 днів проти насильства". Завданням акції є привернення уваги суспільства до проблем насильства, торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми.