Журналістка розповіла про хвилю фейків та маніпуляцій у соцмережах щодо воєнного стану

Журналістка розповіла про хвилю фейків та маніпуляцій у соцмережах щодо воєнного стану

Журналістка та редакторка німецькомовної версії StopFake Галина Шеманські-Ґаєр розповіла про хвилю фейків та маніпуляцій у соціальних мережах щодо воєнного стану. В ефірі Українського радіо в програмі "В мережі"вона прокоментувала, що найбільше шейків було з російських медіа.

Ведуча:

Олена Бадюк

Як соціальні мережі реагували на введення воєнного стану?

— Ця тема була дуже чутливою для суспільства, і це було передбачувано, тому що будь-які ескалації конфлікту з Росією, нові події, яка з’являються на цьому тлі, відразу в українських користувачів соцмереж вибухають в їхніх стрічках. Також ми помітили, багато маніпуляцій, багато хвиль напрямків маніпуляції щодо воєнного стану, який почався після ескалації в Керченській протоці.

Чи вдалося вам дослідити, звідки бралися фейки?

Звичайно, найбільше з російських медіа, тому що росіяни хотіли показати під своїм кутом зору ті події, які відбувалися в Керченській протоці. Вони наголошували на тому, що 2 маленьких українських катери і буксир спровокували цю ситуацію і хотіли атакувати прибережну територію Російської Федерації.

Чи можна сказати, що українські користувачі безпосередньо ці теми теж поширювали? Чи все ж таки ми як суспільство достатньо знаємо про те, що інформацію потрібно перевіряти перш ніж поширювати, чи все ж таки іноді піддаємось таким емоціям?

— Ми піддаємось, але значно менше, ніж це було на початку 2014 року, на початку цього конфлікту. Зараз ми розуміємо російські наративи, і цю інформацію користувачі не особливо поширювали. Але вони дуже активно поширювали інформацію щодо воєнного стану. І фейки щодо воєнного стану розійшлися з колосальною швидкістю.

Які дописи були найпоширенішими?

— Це 7 напрямків. Перший масова мобілізація через смс-повідомлення. Також розповсюдженні інформації про те, що воєнний стан буде запроваджено не на 30 днів, а безстроково. Також була інформація про те, що всі соціальні мережі будуть моніторитись, телефонні дзвінки будуть прослуховуватися.  

Нагадаємо, 26 листопада Парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.
Прослухати повну версію розмови.