Експерт розповіла, що потрібно знати про нове маркування органічної продукції

Експерт розповіла, що потрібно знати про нове маркування органічної продукції

В Україні змінять маркування органічної продукції. Менеджер проектів інформаційного центру  "Зелене досьєКатерина Шор в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповіла про новий логотип на позначення органічної продукції та її сертифікацію.

Ведуча:

Тетяна Дем’яненко

"Написи "еко" чи "біо" мають зникнути не тільки з пакувань продукції. Це стосується і торгівельних марок, які містять у своїй назві частинку "еко" чи "біо". Це має відбутися відповідно до нового закону, який був прийнятий 10 липня 2018 року, тобто вже з 2 серпня 2019 року. Від того часу буде повністю під забороною використання "еко", "біо", "органік" та інших подібних зазначень без наявності відповідного сертифікату", — зазначила Катерина Шор.

Менеджерпроектів інформаційного центру "Зелене досьєрозповіла, як виглядатиме новий логотип для органічної продкції.

"Вся продукція, яка вироблена в Україні, має бути сертифікована відповідно до українського законодавства щодо виробництва органічної продукції. Тому з наступного року на етикетках почне використовуватись новий український логотип: два кола, одне жовте, а інше — блакитне, і на перетині цих кіл має бути зелений листочок з написом "органічний продукт". Це державний логотип, і його зможуть використовувати всі виробники, які пройдуть відповідну сертифікацію на підтвердження органічного статусу їхньої продукції", — пояснила Шор.

Вона також додала, що "під цим логотипом, за аналогією до європейського законодавства, має бути затверджений той орган сертифікації, який видав відповідний сертифікат.  Поруч з українським логотипом може використовуватись євролисточок — європейська позначка органічної продукції".

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла Закон № 5448-д "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції". Закон встановлює загальні засади правового регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Прослухати повну версію розмови.