Георгій Коваленко: немає проблем в тому, що текст Томосу не оприлюднили

Георгій Коваленко: немає проблем в тому, що текст Томосу не оприлюднили

29 листопада в Стамбулі відбулося засідання синоду Вселенського патріархату.  Священик, ректор відкритого православного університету Георгій Коваленко в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Ввечері” розповів про підсумки засідання, та як його рішення впливають на процес надання українській православній церкві автокефалії.

Ведучий: Юрій Табаченко

Що ухвалив собор і чому не все потрапило в фінальне комюніке?

— Сподіваємося, що це було останнє рішення щодо українського питання Синоду Константинопольського патріархату, а далі будуть якісь процедурні моменти. Дійсно, комюніке було досить маленьке, але я бачу в цьому позитив, бо можна було очікувати взагалі відсутності якихось новин. Але пролунало три головних слова. По-перше, було сказано “в контексті раніше прийнятого рішення про надання автокефалії українській церкві”. Тобто враховується рішення, яке було прийнято. Там далі згадується Томос. Ми отримали текст англійською мовою і, не маючи офіційного тлумачення, не маємо можливості тлумачити його далі.

Дійсно, не було оприлюднено тексту Томосу, але я не бачу в цьому особливих проблем, тому що Томос має бути грамотою вже по факту надання автокефалії, яка буде вручена новообраному предстоятелю церкви. І останнє: те, що викликало певну зацікавленість, це конституційна хартія української церкви або там ще є слово “драфт”, тобто чернетка або пропозиції. Це було розтлумачено як статут, чи пропозиції до статуту, чи та частина Томосу, яка має бути імплементована в статуті, тобто є декілька тлумачень. Але ми бачимо, що Константинопольський патріархат так само долучається і до творення документів нової церкви і надає пропозиції. Всі вони будуть розглядатися на об’єднавчому соборі, завдання якого обрати предстоятеля та затвердити статут.

Яким чином обиратиметься предстоятель? Голосуванням і простою більшістю делегатів?

— Унікальність моменту така, що предстоятель буде обиратися за процедурою, яку визначить собор. Ці процедури бувають різні. Це складніше, але я думаю, що тут немає великих проблем. Все ж таки ми звикли обирати, в тому числі, в церковних структурах ці вибори періодично відбувалися і предстоятелі церков. Тому я думаю, що це буде голосування, швидше за все таємне. А результат: чи буде додаткове голосування у випадку, якщо ніхто не набере більше половини, ця процедура буде виписана.

Скільки взагалі має тривати собор?

— Я думаю, що цей собор буде тривати дуже недовго, але він розпочне, в тому числі, соборний процес. Ми потребуємо багатьох рішень церкви, які треба готувати тому, чи відкриється він і буде проводитися потім, чи просто буде проведений як архієрейський, а потім почнеться підготовка до великого собору… Я думаю, що для цього собору не потрібно багато часу. Навіть Папу Римського обирають швидко, хоч іноді по декілька днів, але не виходять з зали поки не оберуть. Я сподіваюсь, що і наші зберуться і не будуть покидати приміщення, поки не приймуть рішення.

Що таке Конституційна хартія?

— Ми можемо тільки думати про це, тому що ми її не читали. Мені здається, що це якась важлива частина статуту нашої церкви, яка в той чи інший спосіб буде повторювати положення Томосу чи, якщо там є слово “конституційна”, то це можна тлумачити як: базове, оскільки конституція — це основний закон, або конституція тіла, що описує якісь загальні положення. Але там є слово, яке говорить, що це чернетка, пропозиція. Тобто це не зверху дано, а дана пропозиція від матері-церкви.

Слухати повну версію.