Закордоном повинні знати правду про процес над Сенцовим — видавець англомовної біографії політв’язня

 Закордоном повинні знати правду про процес над Сенцовим — видавець англомовної біографії політв’язня

Іноземні журналісти та політики закордоном повинні знати правду про процес над українським режисером Олегом Сенцовим. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Вдень” повідомив, генеральний директор видавництва “Фоліо” Олександр Красовицький, презентуючи англомовний переклад книги Олександра Мимрука “Олег Сенцов”. 
 
“Вона (книга — ред.) безумовно добре продається, бо більшість громадян України розуміє, що відбувається, але нам важливо, щоб ця інформація дійшла до всього світу, в тому числі до російськомовної діаспори, тому вона вийшла російською мовою. І от зараз ця книга вийшла англійською. Вона завдяки міністерству інформаційної політики потрапить до різних посольств і представництв українських організацій закордоном, в тому числі, в діаспору. Для нас важливо, щоб вона потрапила до рук журналістів та політиків в інших країнах, які повинні знати правду про цей процес”,— зазначив Олександр Красовицький. 
 
За його словами, через постать Сенцова, яка є найбільш впізнаваною серед українських політв'язнів, закордоном привертається увага до порушень Росією прав людини в цілому.
 
“Сенцов не є єдиним в'язнем. Ми розуміємо, що там сидять багато українців. Його ім'я вже стало відомим майже всім діячам культури, журналістам та політикам, тому через це ми можемо донести загальний стан справ”, — підкреслив видавець. 
 
Олександр Красовицький зазначив, що книга розповідає не лише про життя Сенцова, а й дає уявлення про його творчість.
 
“Ця книжка вийшла рік тому українською мовою. Це біографія Олега Сенцова як до подій 2014 року, так і після. В ній і його творча біографія, і уривки з його творів, а головне — там вся хроніка слідства і процесу, який був сфальшований в Росії в 2014-2015 році”, — повідомив він. 
 
Нагадаємо, у травні 2014 року українського режисера Олега Сенцова затримали російські силовики за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. У серпні 2015 року російський суд засудив його до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Режисер відкидає звинувачення.
 
У травні цього року він оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українців, яких Москва утримує за політичними мотивами. Сенцов припинив голодування на початку жовтня.
 
Наприкінці жовтня Європейський парламент присвоїв політв'язню премію ім. Сахарова,  яка щорічно вручається за заслуги в 4 областях, зокрема в області захисту прав людини і її основних свобод.
 
Слухати повну версію.