Денісова: затримані українські моряки відправлені до Москви

Денісова: затримані українські моряки відправлені до Москви

24 українських військових моряка, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправлені до Москви.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у Фейсбук.

За її словами, вона отримала інформацію від архиєпископа Сімферопольського і Кримського УПЦ КП Климента.

"Він щойно вийшов з офісу так званого уповноваженого з прав людини у Криму Людмили Лубіної. Їй вже надійшло офіційне підтвердження от УФСБ, що всі українські моряки, які утримувалися у Сімферопольському СІЗО, відправлені до Москви", — повідомила вона.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 
За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
Після цих подій в частині України запровадили воєнний стан. Зокрема у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.