Кожен ВІЛ-інфікований може отримати безплатне лікування від держави — Шерембей

Кожен ВІЛ-інфікований може отримати безплатне лікування від держави — Шерембей

Держава повністю змінила свою політику щодо хворих на СНІД, туберкульоз та гепатит. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” повідомив голова координаційної ради ВБО «Мережа людей, які живуть з ВІЛ» Дмитро Шерембей.

"Держава змінила свою політику в сфері забезпечення ліками та тестами. Це відбулося буквально рік назад при Уляні Супрун і Кабінеті міністрів Гройсмана, коли програми СНІДу, туберкульозу і гепатиту були забезпечені ліками для людей, у яких є такий діагноз. Чому це важливо? Кожна людина, яка приймає таку терапію, не інфікує далі людей і є соціально безпечним. Такою терапією забезпечили вже більше 90 тис людей в Україні. Вони отримують її за рахунок держави. Кожна людина, яка слухає цю передачу, ви, чи ваші знайомі, якщо мають один з цих діагнозів, можуть звернутися до державної системи і вам видадуть найпередовішу терапію лікування цього захворювання і забезпечуватимуть її щорічно",— зазначив Дмитро Шерембей.

В 2019 році держава почне купувати послуги профілактики, догляду та підтримки в неурядового сектору.

"Це ті послуги, які повинні працювати на попередження інфікування. Ці два фактори повністю змінять картину епідемії СНІДу в Україні. За нашими прогнозами, якщо така тенденція збережеться. То приблизно в 2020 – середині 2012 року ООН зможе отримати офіційний звіт з України, в якому в нас з’явиться перша офіційна ознака зупинення епідемії СНІДу — коли 90% людей, у яких є цей діагноз, будуть забезпечені терапією", — підкреслив він.

Зазначимо, 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Головна його мета — звернути увагу суспільства на цю проблему.

Слухати повну версію.