Німеччина не посилатиме до Азовського моря свої військові кораблі — ЗМІ

Німеччина не посилатиме до Азовського моря свої військові кораблі — ЗМІ

Уряд Німеччини відхилив заклик українського посла посилити тиск на Росію і відправити німецькі військові кораблі в Чорне море.

Про це 28 листопада сказав речник німецького уряду Штеффен Зайберт, повідомляє DW.

За його словами, "на даний час найголовніше — стриманість і діалог".

У свою чергу представник німецького МЗС зазначив, що "відправка німецьких кораблів до узбережжя Криму не планується", оскільки Німеччина домагається "від обох сторін зниження ескалації конфлікту".

Сьогодні під час третього німецько-українського економічного форуму в Берліні канцлер Німеччини Анела Меркель запевнила Україну в солідарності у конфлікті з Росією і пообіцяла під час саміту G20 в Аргентині обговорити тему дотримання прав України в Керченській протоці з президентом Росії Володимиром Путіним.

Водночас Меркель звинуватила Москву в тому, що вона свідомо прагне закрити доступ до Маріуполя і інших українських портів в Азовському морі через Керченську протоку. Канцлерка також вказала Кремлю на те, що в Керченській протоці після зведення Керченського мосту погіршилися умови судноплавства.

"У цьому повністю вина російського президента", — підкреслила вона.

Раніше повідомлялося, що уряд Німеччини заявив про необґрунтовану агресію та невиправдане застосування сили Росією проти українських суден в районі Керченської протоки.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Після захоплення спецпризначенцями Росії українських кораблів в Азовському морі президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан

26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.