CБУ заявляє про отримання нових доказів нападу Росії на українські кораблі

CБУ заявляє про отримання нових доказів нападу Росії на українські кораблі

Cлужба безпеки України отримала нові беззаперечні докази агресивного збройного нападу Росії на кораблі Військово-Морських Сил України 25 листопада цього року у Керченській протоці.

Про це на брифінгу повідомив заступник голови СБУ Олег Фролов, пише прес-центр відомства.

За його словами, співробітники СБУ за допомогою технічних засобів отримали перемовини екіпажів російського літака СУ-30 та гелікоптера КА-52 з відповідними пунктами управління.

"Ці перемовини не залишають жодного сумніву, що російське військове керівництво свідомо віддавало наказ застосовувати зброю проти українських кораблів, які стали мішенню для відпрацювання навичок застосування різних видів зброї. Українські військовослужбовці вижили дивом, адже зазнали з боку агресора шести різних видів нападу", — наголосив Фролов.

Заступник голови СБУ підкреслив, що російський винищувач СУ-30 здійснив бойове застосування двох ракет проти українських кораблів, також дві ракети випустив і розвідувально-ударний гелікоптер КА-52.

Фролов додав, що росіяни вели вогонь з великокаліберного корабельного озброєння саме по рубці судна, де знаходилися українські моряки, потім російським кораблем "Дон" був здійснений таран українського малого буксиру "Яни Капу", після чого відбувся штурм українських кораблів російським спецназом із застосуванням фізичного насильства до українських моряків.

"Шостий вид насилля триває і зараз — фізичний, морально-психологічний тиск та незаконний арешт 24 наших військових. Також відмовлено у допуску та приховується інформація про стан здоров’я трьох українських військовополонених, які отримали поранення внаслідок збройного російського нападу", — підсумував Фролов.

Прослухати

Як повідомляється, прокуратура відкрила кримінальні провадження через напад на українські кораблі, уже оголошено про підозру восьми представникам прикордонної служби ФСБ та збройних сил Росії, які віддавали та виконували злочинні накази щодо нападу на українських моряків.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Після захоплення спецпризначенцями Росії українських кораблів в Азовському морі президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан

26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.