Україна проситиме закрити Босфорську протоку через агресію Росії — Воронченко

Україна проситиме закрити Босфорську протоку через агресію Росії — Воронченко

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко звертатиметься до світової спільноти щодо закриття Босфорської протоки у зв'язку із захопленням російськими військовими українських суден та моряків після нападу в Керченській протоці.

Про це він сказав під час виступу на 2-й Міжнародній конференції з питань морської безпеки, повідомляє УНІАН.

"У зв'язку з агресією Росії проти України і нормами конвенції Монтре, а саме - 19 пункт, будемо намагатися просити закриття протоки Босфор у Турецької ррспубліки для того, щоб росіяни знали, як порушувати норми міжнародного права", — наголосив командувач ВМС.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Після захоплення спецпризначенцями Росії українських кораблів в Азовському морі президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан

26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

На фото — Босфорська протока

про це командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко сказав під час виступу на 2-й Міжнародній конференції з питань морської безпеки.

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/politics/10356825-ukrajina-prositime-zakriti-bosforsku-protoku-cherez-agresiyu-rosiji.html