У Києві проходить перший кінофестиваль "Київ. Із кінематографом у серці"

У Києві проходить перший кінофестиваль "Київ. Із кінематографом у серці"

У київському кінотеатрі "Ліра" сьогодні стартує перший кінофестиваль "Київ. Із кінематографом у серці". Про створення проекту та програму фестивалю в ефірі ДеньПРО розповіла його ініціаторка Олена Бабій.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

 

Організаторка розповіла, що ідея проекту народилася давно.

"Я сама киянка, і дуже хотілося зробити якийсь проект, який був би зізнанням у любові рідному місту. Я вважаю, що показати фільми, які пов’язані з Києвом, говорити про персоналії, які пов’язані з Києвом – це найкращий варіант висловити свою повагу і шану рідному місту", – поділилась Олена Бабій.

У програму заходу винесені різножанрові кінострічки, пов’язані з Києвом.

"Ми відкриваємо фестиваль альманахом короткометражок "Все починається в Києві!" – розказала організаторка. – Два місяці тому ми презентували цей проект у Кракові у рамках Днів українського кіно. І тепер кияни мають чудову нагоду подивитися декілька стрічок з цього кіноальманаху".

До програми фестивалю  включено також рідкісні чорно-білі фільми.

"У п’ятницю у нас буде унікальна нагода подивитися фільм Якова Сегеля "Прощавайте, голуби", створений на Ялтинській кіностудії, який є дипломною роботою Юрія Іллєнка як оператора. Це дуже рідкісна картина 1960 року. Ми побачимо Київ, який тепер, на жаль, зникає, бо багато будівель і споруд тих часів залишилися лише на фотографіях, кіноплівці і у нашій пам’яті", – розповіла Олена Бабій.

Також у програмі фестивалю плануються зустрічі з режисерами та сценаристами: Андрієм Курковим, В’ячеславом Криштофовичем ("Приятель небіжчика") та Корнієм Грицюком ("2020. Безлюдна країна").

Читайте також: "Я - людина виконавча. Як скажуть, так і зіграю" – Андрій Куликов про зйомки у фільмі "2020. Безлюдна країна"

Фестиваль триватиме чотири дні, з 29 листопада по 2 грудня, у київському кінотеатрі "Ліра". Організатори планують зробити фестиваль щорічним.