Суд над українськими моряками є військовим злочином — правозахисник

Суд над українськими моряками є військовим злочином — правозахисник

Притягнення до кримінальної відповідальності захоплених у полон українських моряків є військовим злочином. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Вдень”  повідомив член Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов. 
 
Ведуча: Тетяна Малишева
 
“З точки зору міжнародного гуманітарного права Крим є окупованою територією, це зазначалось в офісі Міжнародного кримінального суду. Їх статус однозначний. З точки зору міжнародного гуманітарного права вони є військовополоненими і застосовувати щодо них кримінальне законодавство Російської Федерації за дії, які вони виконували як військові, тобто діяли за наказом, є військовим злочином, порушенням міжнародного гуманітарного права і підпадає під юрисдикцію Женевської конвенції”, — зазначив Олександр Сєдов.
 
Правозахисник також зазначив, що українських моряків не можна утримувати разом з іншими ув'язненими, а має бути створений спеціальний табір для військовополонених.
 
Зазначимо, на даний час вже заарештовано 15 українських військовослужбовців, взятих у полон, ще дев’ятьом так звані окупаційні "суди" обиратимуть запобіжного заходу. 
 
Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 
Вночі 26 листопада на засідані РНБО підтримали пропозицію у зв’язку з ситуацією в Азовському морі запровадити в Україні воєнний стан.
 

Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запровадження воєнного стану в деяких областях України. Йдеться про області, розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки молдавського кордону та на узбережжі Чорного та Азовського морів. До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Воєнний стан, який запроваджується з 28 листопада, триватиме 30 днів, а не 60, як пропонувалося раніше.