Я хочу підняти рівень історичного фільму в Україні — режисерка Войтенко

Я хочу підняти рівень історичного фільму в Україні — режисерка Войтенко

Про те, як перемогти й залишитися при цьому людиною, щоб створювати сильну і вільну країну в програмі "Культура.Live" поговорили з режисеркою короткометражних фільмів Оксаною Войтенко, яка розповіла про свій новий фільм "Син мій" та бажання підняти рівень історичного кіно в Україні.

Ведучі:

Андрій Любіч, Людмила Ляхевич

"У стрічці "Син мій" дія відбувається у 1946 році, в період визвольної війни Української повстанської армії. Головний герой Орест є командиром повстанського загоду, який перебуває на зимівлі. Разом з ним знаходиться його вагітна дружина. Події розгортаються таким чином, що їх атакує загін НКВС і в ході бою з'ясовується, що дружина Ореста вагітна від капітана ворожого загону. Тоді перед головним героєм постає важкий вибір між помстою ворогу і любов'ю та мелосердям до власної дружини", — розповіла Войтенко.

За словами режисерки, такими стрічками вона закликає до пошуку спільних точок дотику між російським та українським народом. Войтенко говорить, що продуктивніше шукати те, що нас об'єднує, ніж концентруватися на тому, що нас роз'єднує. 

"Нове життя є найважливішою цінністю для будь-якого народу, це й може об'єднати народи світу. Я знаходжуся в пошуку концепції, яка є об'єднуючою для всіх людей і стане універсальною цінністю. Про це наш фільм", — говорила Оксана Войтенко.

Також, режисерка розповіла, що її завжди цікавила героїчна та історична тематика. З дитинства Оксана Войтенко була україномовною людиною, за що й зазнавала утисків від дітей. 

"Я хочу підняти рівень історичного фільму в Україні на рівень осмислення, рівень дослідження проблеми, а не просто використання історичного матеріалу як зовнішньої форми", — зазначила Войтенко.

Режисерка говорить, що сама є в процесі осмислення як підходити до історичного кіно. Войтенко вважає, що на першому місці має бути психологія поведінки героїв,  під яку треба підбирати історичні обставини, які будуть працювати на цю історію.Точність має були в деталях.

Також, Оксана Войтенко розповіла, що фільм "Син мій" знімається власними силами й потребує підтримки.

"Стрічка "Син мій" шукає фінансової підтримки на краудфандинговому майданчику RazomGo. Всі наші доброчинці отримають приємні подарунки на згадку про участь в проекті, також ми запошуємо тих, хто долучився підтримати нас, а саме чоловіків, взяти  участь у зйомках в якості акторів масових сцен",  — говорила режисерка стрічки.

Фото взяте з ФБ Оксана Войтенко

Прослухати детальніше можете за посиланням