Тимчасова відсутність оперативників глобально не впливатиме на роботу ДБР — Лємєнов

Тимчасова відсутність оперативників глобально не впливатиме на роботу ДБР — Лємєнов

Тимчасова відсутність оперативних підрозділів у системі Державного бюро розслідувань  глобально не впливатиме на роботу бюро, переконаний засновник експертної організації з питань протидії корупції StateWatch Олександр Лємєнов. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" він прокоментував офіційний початок роботи ДБВ.

Ведуча:

Олена Зелінченко

"Зараз за чинним законом в штат ДБР не можуть брати нових працівників, тому, як наслідок, будуть залучати працівників інших органів правопорядку. Це тимчасово. Мені здається, що народні депутати все ж таки підтримують ті норми, які давно запропоновані. Після ухвалення відповідних норм, оперативники будуть набрані вже безпосередньо до ДБР", — зазначив Олександр Лємєнов.

Нагадаємо, сьогодні слідчі Державного бюро розслідувань відкрили перші кримінальні провадження. Як повідомив директор ДБР Роман Труба, бюро починає працювати без оперативних підрозділів через технічну помилку в законодавстві – серед переліку посад працівників ДБР немає оперативного працівника, через це неможливе оголошення конкурсу. 

Як повідомлялося, влітку 75 перших слідчих ДБР були рекомендовані до роботи в бюро. Комісія з активістів, громадських діячів, яка рекомендувала цих людей, стверджує, що там майже на 90 відсотків все чисто, а от стосовно керівників, яких було рекомендовано ще в середині липня, є багато питань.

28 серпня директор ДБР Роман Труба відмовився розглядати призначення 27 осіб на керівні посади у ДБР, адже конкурсна комісія знищила результати проходження переможцями конкурсу поліграфу, хоча матеріали на кандидатів повинні зберігатися 5 років.

Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність. ДБР, серед іншого, розслідує злочини, вчинені службовими особами Національного антикорупційного бюро України, керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами САП.

Прослухати повну версію розмови.