В Україні почало роботу Державне бюро розслідувань

В Україні почало роботу Державне бюро розслідувань

Слідчі Державного бюро розслідувань відкрили перші кримінальні провадження.

Як заявив під час брифінгу директор ДБР Роман Труба, вже відкриті провадження за фактом можливого отримання неправомірної вигоди та за фактом можливого отримання неправомірної вигоди у великих розмірах щодо працівників правоохоронних органів.

Труба також повідомив, що 27 листопада 300 слідчих ДБР розпочали роботу.

Він звернув увагу на те, що бюро починає працювати без оперативних підрозділів. 

"У законі України «Про Державне бюро розслідувань» є технічна помилка – серед переліку посад працівників ДБР немає оперативного працівника. Через це ми не можемо оголосити конкурс та створити відповідні підрозділи. На жаль, з травня цього року Верховна Рада не повертається до внесення змін до діючого закону», — сказав Труба, додавши що будуть залучатися оперативні підрозділи інших правоохоронних органів.

Як повідомлялося раніше, територіальні управління бюро розпочнуть роботу одночасно з центральним апаратом. Створено 7 територіальних управлінь, які розташовані у Києві, Краматорську, Львові, Мелітополі, Миколаєві, Полтаві, Хмельницькому.

На початку серпня 75 перших слідчих ДБР були рекомендовані до роботи в бюро. Комісія з активістів, громадських діячів, яка рекомендувала цих людей, стверджує, що там майже на 90 відсотків все чисто, а от стосовно керівників, яких було рекомендовано ще в середині липня, є багато питань.

28 серпня директор ДБР Роман Труба відмовився розглядати призначення 27 осіб на керівні посади у ДБР, адже конкурсна комісія знищила результати проходження переможцями конкурсу поліграфу, хоча матеріали на кандидатів повинні зберігатися 5 років.

Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність. ДБР, серед іншого, розслідує злочини, вчинені службовими особами Національного антикорупційного бюро України, керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами САП.

                      На фото — директор ДБР Роман Труба