В Україні відзначають 100-річчя Національного академічного симфонічного оркестру України

В Україні відзначають 100-річчя Національного академічного симфонічного оркестру України

У листопаді в Україні відзначають 100 років від часу створення Національного академічного симфонічного оркестру України. Директор Національного академічному симфонічному оркестру України Олександр Горностай в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповів про творчу діяльність колективу.

Ведуча:

Оксана Маловічко

Як змінився колектив? З чого все починалося і що ми маємо зараз?

— Розпочалося з самої ідеї створення такого інституту як Національний, а на той час Державний, симфонічний оркестр, який є візитівкою держави. З моменту створення і по сей день ми є першим колективом у нашій державі, і ми представляємо мистецтво у світі як візитівку, як дуже серйозний сегмент, на який орієнтуються, оцінюючи розвиток суспільства в конкретній країні. За останні роки, за роки незалежності, оркестр побував у близько 30 країнах світу, а це не мало.  Крім того, зовсім нещодавно був історичний тур в Україні — це 24 концерти у всіх областях. Заключний концерт  відбудеться завтра в Києві у Палаці "Україна".

Фактично це буде святкування вашого дня народження. Напевно, палітра, яка звучатиме на цьому концерті, представлятиме різні грані того, що є у вашому колективі. Які твори виконує ваш колектив? Крім того, важливою складовою вашою  діяльності є не лише гастролі та концерти, а й записи альбомів.

— Якщо говорити про записи альбомів, то за роки незалежності більше ста альбомів було записано, які отримали дуже високі схвальні рецензії. 2 з них були номіновані на Греммі. Один з них з українською музикою — це "Реквієм Валентина Сильвестрова". Другий — це американська музика, а саме: Скрипкові концерти Блоха та Бенджаміна Ліса.

Крім того, записано багато української музики. Це Євген Станкович, Мирослав Скорик, Володимир Зубицький та інші. Також записано багато європейської музики: сучасної та класичної. Таким чином, у цьому напрямку ми випередили інші колективи України. Ми нам цим працюємо, оскільки розуміємо, що не тільки концертна діяльність, а й записи, особливо рецензії до них, важливі.

Завдяки чому досягається майстерність, яка високо оцінюється критиками?

— Це практика, яку впродовж цих багатьох років проводять наші музиканти. У нас є стислі терміни для запису, і ми повинні бути готові до того. Крім того впливає концертна практика. У нас 60-70 концертів на рік. Тому концертна діяльність у поєднанні з практикою звукозапису формують той високий рівень.

Є багато людей, котрі працюють над концертами. Ви запрошуєте додаткових фахівців?

— Так. Ми запрошуємо близько 5-7 диригентів світового класу, а також солістів. Ц дає нам наснагу і мотивацію завжди бути на рівні з ними. Також з нами співпрацювали і зірки України.

 А чого не вистачає вашому колективу?

— На жаль, в Києві немає справжнього новітнього симфонічного залу для концертної музики.

Нагадаємо, що Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України — український концертний колектив, заснований у листопаді 1918 року. У 2018 році в Україні відзначають 100 років з часу заснування Національного академічного симфонічного оркестру України.

Прослухати повну версію розмови.