Росія не дотримується Женевської конвенції про поводження з військовополоненими — Трохименко

Росія не дотримується Женевської конвенції про поводження з військовополоненими — Трохименко

Росія не дотримується Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, зазначив представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведуча:

Христина Стець

"Як чітко зазначив Міністр закордонних справ Павло Клімкін, наші моряки за міжнародно-правовим статусом, які захоплені в полон, є військовополоненими. Тобто на них розповсюджується відповідна Женевська конвенція про поводження з військовополоненими. У радіоефірах та на телебаченні деякі експерти кажуть про те, цього статусу наші моряки не мають. Але ми вважаємо, що наші моряки є військовополоненими, і з ними мають поводитись відповідно", — зазначив Олег Трохименко.

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у справах захисту прав військовослужбовцівпрокоментував, що російська сторона не визнає цей статус і не дотримується положень Женевської конвенції.

"Російська сторона не визнає цей статус. Вона вважає наших моряків затриманими за порушення так званого "фейкового державного кордону Російської Федерації", який утворився після анексії та захоплення Криму. Якби Росія виконувала Женевську конвенцію, то наші військовополонені мають всі права на те, щоб бути переданими",  —пояснив Трохименко.

"По-перше, чітко зазначено, що ті військовополонені, які поранені і можуть бути переміщені, вони повинні обов’язково відразу передаватися іншій стороні, тобто Україні. По-друге, жодного військовослужбовця, який є полоненим, не можна піддавати суду або засуджувати за дії, заборонені законодавством держави, яка тримає їх у полоні. Моряки виконували свій військовий обов’язок і не можуть бути засуджені за порушення так званого "фейкового державного кордону РФ". По-третє, обов’язково м повинна надаватися необхідна медична допомога, і після закінчення бойових дій або бойового зіткнення, вони повинні бути репатрійовані і передані українській стороні. На цей момент, моряки доставлені до Сімферопольського суду і суд буде обирати так званий запобіжний захід щодо дій, в яких їх обвинувачують", — додав представник Уповноваженого ВРУ з прав людини.

На цю тему: Українських моряків повезли на суд у Сімферополь — Денісова

Щодо стану здоров’я моряків, Трохимов зазначив, що має обмежену інформацію, проте зазначив, що "вчора Уповноважена з прав людини Людмила Денісова мала декілька розмов з Уповноваженою з прав людини в РФ Тетяною Москальковою, яка зазначила про стан наших трьох поранених і трьох травмованих. З її слів, їм надана необхідна медична допомога, і їхній стан здоров’я може вважатись задовільним".

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 
Вночі 26 листопада на засідані РНБО підтримали пропозицію у зв’язку з ситуацією в Азовському морі запровадити в Україні воєнний стан.
 

Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запровадження воєнного стану в деяких областях України. Йдеться про області, розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки молдавського кордону та на узбережжі Чорного та Азовського морів.До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Воєнний стан, який запроваджується з 28 листопада, триватиме 30 днів, а не 60, як пропонувалося раніше.

Прослухати повну версію розмови.