Юристка: тема воєнного стану зазнала багатьох маніпуляцій зі боку політиків

 Юристка: тема воєнного стану зазнала багатьох маніпуляцій зі боку політиків

Членкиня Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро України, юристка Анна Калинчук прокоментувала юридичні аспекти запровадження воєнного стану. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" вона розповіла, що це цілком закономірна реакція перших осіб держави.

Ведуча:

Христина Стець

"Тема довкола запровадження воєнного стану зазнала багатьох маніпуляцій зі сторони політики, оскільки основним контраргументом проти запровадження воєнного стану стало те, що президент України використовує цей режим задля того, аби відтермінувати оголошення президентських виборів, а в подальшому це може також вплинути на парламентські вибори", — зазначила Анна Калинчук.

"Якщо розглядати це питання в суто юридичній площині, то указ президента — це закономірна реакція перших осіб держави, оскільки в неділю вперше було зафіксовано факт військової агресії від Російської Федерації в тому значенні, що це здійснювалось під прапорами РФ, ці особи ідентифікували себе як військові РФ. Тому дії президента в цій частині я вважаю адекватними. Якщо розгляди в юридичній площині саме указ президента, той, який прийнятий парламентом, це доопрацьований указ. Він зазнав певних змін стосовно територій розповсюдження воєнного стану, а також терміну дії. На сьогодні ми маємо 30 днів і 10 регіонів", — прокоментувала юристка.

Анна Калинчук розповіла, що найбільше громадян може цікавити 2 аспекти: мобілізація та обмеження прав і свобод людей.

"Мова не йде про повну мобілізацію, не будуть абсолютно всіх закликати ставати на військовий облік чи призивати до війська. Це часткова мобілізація, яка торкається резервістів, офіцерів Збройних сил. Той правовий режим, який на сьогодні діє стосовно мобілізаційних моментів, залишається неторканим", — пояснила Калинчук.

Що стосується обмеження прав і свобод людей, юристка зазначила, що цей правовий режим за своєю природою — "це вже потенційно обмеження прав та свобод людей. Але ані указом президента, ані законом Верховної Ради такі обмеження не зафіксовані. Президент як головнокомандуючий повинен сповіщати суспільство, що такі обмеження можуть бути застосовані. Це не означає, що вони діють вже відразу".

Вона наголосила на тому, що на практиці це означає, що в 10 регіонах, де запроваджений воєнний стан, передбачається можливість створення так званих військових адміністрацій, але вони можуть бути і не створені. Ці органи на період дії воєнного стану замінятимуть виконавчі органи на місцях і органи місцевого самоврядування. До них тимчасово перейдуть повноваження здійснювати правління.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запровадження воєнного стану в деяких областях України. Йдеться про області, розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки молдавського кордону та на узбережжі Чорного та Азовського морів. До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Воєнний стан, який запроваджується з 26 листопада, триватиме 30 днів.

Прослухати повну версію розмови.

Фото — Вікіпедія