Порошенко заявив, що воєнний стан в Україні діятиме 30 діб

Порошенко заявив, що воєнний стан в Україні діятиме 30 діб

Президент Петро Порошенко вирішив змінити свій указ про запровадження воєнного стану, скоротивши його термін з 60 до 30 днів.

Про це він сказав у заяві на сторінці у Фейсбук.

За його словами, "агресія Росії у районі Керченської протоки — це ще далеко не кульмінація загострення стосунків України і Росії.

"Розвідувальні дані говорять про надзвичайно серйозну загрозу суходольної операції проти України", — наголосив президент.

Він також додав, що у разі затвердження Верховною Радою, 28 листопада буде запроваджено воєнний стан строком на 30 днів, аби цей строк жодним чином не накладався на початок виборчої кампанії.

"У грудні я внесу проект рішення парламенту про дату президентських виборів, які мають відбутися, відповідно до Конституції, 31 березня 2019 року", запевнив Порошенко.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 
Вночі 26 листопада на засідані РНБО підтримали пропозицію у зв’язку з ситуацією в Азовському морі запровадити в Україні воєнний стан.