Ризиків для роботи банків у разі запровадження воєнного стану немає — Смолій

Ризиків для роботи банків у разі запровадження воєнного стану немає — Смолій

Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектору у разі запровадження воєнного стану в Україні.

Про це повідомив голова Національного банку Яків Смолій під час позачергової зустрічі з керівниками найбільших 40 банків Ураїни.

"Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектору у разі запровадження воєнного стану. Ліквідність банківського сектору становить близько 75 млрд грн, що є достатнім для його належного і безперебійного функціонування", — наголосив Смолій.

Читайте також — Запровадження воєнного стану в Україні: що варто про це знати

Як зазначив голова НБУ, зустріч присвячена підготовці банківського сектору до роботи в умовах режиму воєнного стану на випадок його можливого запровадження. Він додав, що "Національний банк має для цього достатньо ресурсів та інструментів, аби не допускати різких "стрибків" курсу під тиском психологічних чинників".

Новини по темі — Росія не хотіла б переходу України до воєнного стану

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що сьогодні Верховна Рада розгляне питання запровадження воєнного стану в Україні у зв’язку з ситуацією в Азовському морі.

Як повідомлялося, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран  українського рейдового буксиру. В результаті цих дій було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.
 
У ФСБ Росії заявили, що українські кораблі порушили кордон і на "законні вимоги" росіян про негайне зупинення українські судна "не реагували, здійснюючи небезпечне маневрування".
 
У Військово-морських силах ЗСУ заявили, що шестеро українських військових зазнали поранень внаслідок обстрілу українських суден з боку російських сил. 
 
Пізніше стало відомо, що кількох українських моряків, поранених під час обстрілу і захоплення російськими силовиками українських артилерійський катерів і рейдового буксира ВМС України в районі Керченської протоки, відправили в Москву.
 
Міністерство юстиції України готує заяву до Європейського суду з прав людини для захисту захоплених Російською Федерацією українських військових моряків.