Росія не хотіла б переходу України до воєнного стану — військовий експерт

Росія не хотіла б переходу України до воєнного стану — військовий експерт

Росія не хотіла б переходу України до воєнного стану, переконаний військовий експерт, журналіст-розслідувач Юрій Колесніков. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував ситуацію в Азовському морі, можливість запровадження воєнного стану і його потенційні наслідки для України і Росії.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

Ми знаємо, що наразі 6 військових поранено, двоє у важкому стані. Інформації дуже мало. Можливо, Ви промоніторили інші інформаційні канали, насамперед, сепаратистські та кремлівські?

— Як тільки стався цей напад, перше, що відбулось з російськими ЗМІ — вони замовкли. Як тільки вони отримали команду, вони почали галас. Вони почали розповідати про те, що Україна почала розстрілювати житлові квартали Донецька. Найцікавішим є те, що цей ґвалт почали так звані ліберальні російські ЗМІ. Тобто ми маємо чітко розуміти, що не існує якихось ЗМІ в Росії, які не підтримують офіційну політику Кремля. Ситуація, яка склалася вчора, це повністю підтвердила. Це факт того, що ліберальні російські ЗМІ почали розкачувати офіційні кремлівські фейки.

По-друге, дивує, чому з України відправили такий невеликий підрозділ через Керченську протоку. Безсумнівно, з юридичної точки зору Україна права. Проте після минулої спроби захоплення кораблів вже було зрозуміло, що другий такий похід — це однозначно бій. Але чомусь це все ж зробили.

Також не зовсім зрозуміло, який все ж таки наказ мали моряки. З цим потрібно розбиратися. Оскільки вже таран корабля військовим кораблем Російської Федерації є актом агресії, але чомусь бронекатери не відкрили вогонь у відповідь.

Чому ці кораблі все ж таки були відправлені? Чому, якщо був відкритий вогонь по наших суднах, вони не реагували вогнем у відповідь? Маєте на це відповідь?

— Ні, я не маю на це відповідь. На це питання має відповісти Міністерство оборони і командувач Військово-морських Сил. Ці відповіді вони мають надати суспільству, тому що це виглядає як свідома підстава. Оскільки підрозділ був дуже слабкий, особливо відносно того, що відразу використала російська армія ФСБ.

Наскільки потрібно було йти саме морем, а не залізницею, наприклад? Було ж очевидно, що росіяни цього не дозволять, що вони мають повну перевагу у військові компоненті на морі.

— Практично всі кораблі, які пустили Керченською протокою, це, по-перше, відносно пішохідні кораблі і казати про те, що вони, користуючись перевагою у ході, могли відірватися від росіян, не можна, оскільки цього не трапилось. Вони також, як ми знаємо, не відкрили вогонь у відповідь. Тому треба дивитись на те, які накази мали моряки. Хоча, з іншого боку, згідно з статутами, вони повинні були це зробити.

Чому не відправили залізницею? Це теж досить дивно. Оскільки ці кораблі від початку були створені таким чином, що їх цілком можна було б переправляти залізницею.

Не думаю, що метою України було запровадження воєнного стану. Щодо Росії, то у цьому випадку її метою, можливо, є провокація і бажання не допустити до нас військові кораблі, тобто показати, що нам їх поставляти не можна. Чи хотіли вони переходу цієї ситуації до воєнного стану — навряд. Це те, чого Росія не хотіла.

Наскільки запровадження воєнного стану може бути вигідним чи небезпечним для України? І які можуть бути наслідки для Росії?

— Якщо буде запроваджено воєнний стан, а це означає дуже жорстку позицію держави щодо російського бізнесу, до проросійських сил, які перебувають в Україні, то це однозначно невигідно Росії. Але чи буде запроваджено воєнний стан саме за законом про воєнний стан — в цьому питання.

Читайте також — Запровадження воєнного стану в Україні: що варто про це знати

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко в ході засідання Ради національної безпеки і оборони заявив, що сьогодні Верховна Рада розгляне питання запровадження воєнного стану в Україні у зв’язку з ситуацією в Азовському морі.

Прослухати повну версію розмови.