Кучеренко: воєнний стан — це адаптація суспільства до реалій війни

Кучеренко: воєнний стан — це адаптація суспільства до реалій війни

Воєнний стан — це адаптація суспільства до реалій війни, зазначає керівник проектів Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко. В ефірі Українського радіо в програмі "Вдосвіта" вона прокоментувала можливість запровадження воєнного стану в Україні.

Ведучі: 

Денис Денисенко, Мар'яна Бойко

"Воєнний стан — це приведення фактичного стану речей, які є наразі в армії, до того, що ми маємо у дійсності, тобто це вже не особливий порядок, який прописаний в законі 7163. Це чітко регламентований і перерахований список тих прав, які обмежуються. Це обов’язково має бути в указі про воєнний стан, який міститиме вичерпний перелік прав, які будуть обмежуватись. Це чітке обмеження району, на якому діє цей правовий режим, а це внутрішній правовий режим. А також це чітка регламентація прав і обов’язків військовослужбовців", — зазначила Марія Кучеренко.

Марія Кучеренко пояснила, що воєнний стан фактично є адаптацією суспільства до реалій війни.

"Воєнний стан — це мобілізація суспільства. Ймовірно, що для пересічного громадянина мало що зміниться.  Фактично воєнний стан — це адаптація суспільства до реалій війни", — додала експерт.

Вона зазначила, що "ситуація з виборами прописана в рамках даного законодавства. Наскільки я зрозуміла зі слів Петра Порошенка, у проекті указу про запровадження воєнного стану буде чітко прописано, що воєнний стан вводиться строком на 60 днів. Якщо це 60 діб, це може свідчити лише про перенесення виборів відповідно до чинного законодавства, але не про їх скасування".

Марія Кучеренко наголосила, що "розділяти анексію Криму, ситуацію в Керченській протоці та війну на Сході України є неправильним. Це російсько-українська війна, і до цього треба було бути готовим".

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко в ході засідання Ради національної безпеки і оборони заявив, що сьогодні Верховна Рада розгляне питання запровадження воєнного стану в Україні у зв’язку з ситуацією в Азовському морі.

Прослухати повну версію розмови.