Бібліотека Майдану: 7 книжок гідності і свободи.

Бібліотека Майдану: 7 книжок гідності і свободи.

Про книжки, які дозволяють пам’ятати Революцію Гідності, в програмі "Книжкова лавка: топ-7" говорили з науковою співробітницею музею Революції Гідності Катериною Зайцевою.

Ведуча:

Олена Гусейнова

Понеділок: #EUROMAIDAN– HistoryInTheMaking
— Це одна з найпопулярніших книжок про Євромайдан. Ця хроніка вийшла у 2014 році та є однією з перших, які дослідили феномен Майдану у вигляді фотоальбому. В книжку увійшло близько 200 світлин, де зафіксовано всі моменти Революції від початку й до кінця. Крім фото, в книзі присутній текст відомого історика Ярослава Грицака, філософа Тараса Лютого та інших.

Вівторок: "Майдан. Портрети з чорного квадрату" Анастасія Тейлор-Лінд

— Цей проект належить британській фотохудожниці Анастасії Тейлор-Лінд. Її чорний квадрат постав на барикадах Грушевського, де вона створила імпровізовану студію та знімала учасників Революції Гідності. Хотілося показати справжні емоції людей, це погляд на події Майдану очима іноземця.

Середа: "Люди Майдану. Хроніка"

— Цей фотоальбом дає акцент на людей, які повірили в себе і свою країну. Проект орієнтований не тільки на українського читача, а й щоб портретну історію тих подій побачили закордоном. Люди 21 століття більш фіксують візуальну інформацію, тому фотоальбом є універсальним способом показати тих, хто творив історію у 2014 році.

Четверг: "Фантомний біль #Майдан"

— Ця книжка належить Анастасії Савицькій та Андрію Миргородському. Їх проект складається з постів у соціальних мережах про події Майдану. Це відображення персональних поглядів на Революцію, тому ці пости не могли бути поза увагою.

П’ятниця: "Майданний семестр" Кирилл Галушко

— Ця книжка написана істориком про події, що відбувалися до Революції та під час неї. Там відображено питання солідарності, мовне питання та багато інших.

Субота: "Українська ніч. Інтимна історія Революції" Марсі Шор

— Ця книжка стала абсолютно несподіваним поглядом на Революцію. Авторка розбиралася з тим, що рухає людьми, коли ними керує страх, як змінилося у людей відчуття часу та про інші проблемні моменти.

Неділя: "Мій тато став зіркою" Галина Кирпа, "Казка про Майдан" Христина Лукашук

— Ці книжки для батьків, які потребують відповідей на питання, як розповісти про ті події дітям. Також, вони про те, що пам’ять не має обмежуватися лише дорослими згадками.

Прослухати детальніше можете за посиланням