Агресія РФ: Радбез ООН збереться на екстрене засідання

Агресія РФ: Радбез ООН збереться на екстрене засідання

Рада Безпеки проведе екстрену нараду через агресивні дії РФ проти України в Азовському морі.

Про це повідомила постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі.

"Надзвичайне засідання Ради Безпеки було скликано на завтра на 11:00",  написала Гейлі в твіттері.

 

Засідання Ради Безпеки має відбутися о 11:00 в Нью-Йорку за місцевим часом, тобто о 18:00 за Київським часом.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко в ході засідання Ради національної безпеки і оборони заявив, що сьогодні Верховна Рада розгляне питання запровадження воєнного стану в Україні у зв’язку з ситуацією в Азовському морі.

25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря.  Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства. 

Проте, як повідомили  у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран  українського рейдового буксиру. В результаті цих дій було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. 

Кораблі ВМС ЗС України кілька годин чекали проходу Керченською протокою, на проході Керченського мосту танкером перекрито рух протокою в обидві сторони.

Після початку виходу з Керченської протоки і повернення українських кораблів назад, до Одеси російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї.  Після виходу з 12-мильної зони катери ФСБ Росії відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України. Унаслідок цих дій було пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід. За останніми даними, внаслідок цих дій поранені 6 військових. 

Згодом у ЗСУ повідомили, що станом на 21:20 малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь", рейдовий буксир “Яни Капу” захоплені спецназом Росії. 

Натомість у ФСБ Росії  заявили, що українські кораблі порушили кордон і на "законні вимоги" росіян про негайне зупинення українські судна "не реагували, здійснюючи небезпечне маневрування".