Франція і Німеччина досягли компромісу щодо бюджету Єврозони — Надія Коваль

Франція і Німеччина досягли компромісу щодо бюджету Єврозони — Надія Коваль

Досягнення домовленості щодо бюджету Єврозони на 2021-2027 роки можна трактувати як компроміс між Парижем і Берліном. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" висловила завідувачка Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії при МЗС України Надія Коваль.

Ведучий: Олександр Піддубний

“Можна говорити про певний компроміс між Францією та Німеччиною щодо цього питання. Однією з головних ідей президента Макрона є більша самостійність і керованість єврозони. Окрім окремого бюджету, він хотів би, щоб у країн Єврозони був окремий парламент, і навіть окремий міністр фінансів. Коли говорити конкретно ро бюджет, то Макрон хотів би, щоб він був досить великим — приблизно 250 млрд євро”, — повідомила Надія Коваль.

Водночас експерт зазначила, що Німеччина на це не погоджується і  хоче, щоб бюджет Єврозони був скромнішим.

‘Німеччина боїться, що її власні фінанси будуть використовуватися для того, щоб латати дірки бюджетах інших країн зони євро. Коли ми подивимось на озвучену угоду між Францією та Німеччиною, то її проект передбачає зовсім невеличкий бюджет зони євро. З одного боку, перемогою для Еманюеля Макрона є те, що Німеччина взагалі погодилась на це, з іншого — це далеко не те, на що розраховував президент Франції”, — зазначила Надія Коваль.

Нагадаємо, 19 листопада Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон домовилися створити бюджет єврозони.деталі бюджету, включаючи його суму та фінансування за рахунок національних джерел, або загальнообов'язкового податку, будуть представлені до кінця року.

Слухати повну версію.