Жертв Голодомору сьогодні вшановуватимуть по всій Україні — Аліна Шпак

Жертв Голодомору сьогодні вшановуватимуть по всій Україні — Аліна Шпак

Меморіальні заходи до дня пам’яті жертв Голодомору сьогодні відбуватимуться по всій Україні. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" повідомила заступниця голови Інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

Ведуча: Тетяна Дем’яненко

“Сьогодні меморіальні заходи відбуватимуться на території всієї України. Якщо говорити про Київ, то найперше ми запрошуємо на 14:30. Це меморіал пам’яті жертв Голодоморів, де буде державний захід за участі президента, прем’єра, президентів інших країн, дипломатичного корпусу і лідерів церков. Буде акція солідарності і панахида. Водночас по всіх областях також відбуваються такого типу заходи за участі громадськості, широких верств населення. Також запрошуємо звертати увагу, шукати в інтернеті де вони проходитимуть. Як правило, це буде відбуватися між 14:00 та 16:00”, — зазначила Аліна Шпак.

Разом з тим, за її словами, важливіше, щоб кожен особисто вшанував пам'ять жертв Голодомору, помолившись і запаливши свічку.

“Мабуть найважливіше, що кожен з нас має зробити сьогодні, це помолитися, вшанувати пам'ять кожного хто загинув, кожного, хто не народися і ніколи навіть не мав такого шансу і поставити свічку на вікні, таким чином проявивши солідарність з усім українським народом”, — підкреслила Аліна Шпак.

Нагадаємо, традиційно в четверту суботу листопада о 16:00 відбувається загальноукраїнська акція “Запали свічку”. Пам'ять  загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня.

Слухати повну версію.