Найбільший плюс бюджету-2019 в тому, що він ухвалений вчасно — експерт

Найбільший плюс бюджету-2019 в тому, що він ухвалений вчасно — експерт

Сьогодні зранку Верховна Рада ухвалила в другому читанні державний бюджет України на 2019 рік. Шеф-редактор інформаційної агенції «Фінансовий клуб» Руслан Чорний в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" проаналізував плюси та мінуси кошторису країни.
 
Ведучі: Роман Коляда, Галина Бабій 
 
Чи можна погодитись з визначенням урядовців про те, що це бюджет розвитку?
 
— Ні, не можна. В цьому бюджеті запланований приріст валового внутрішнього продукту лише 3%. Коли ми побачили падіння ВВП часів кризи, всі фахівці погодилися, що бюджетом розвитку можна назвати лише такий, в якому закладено зростання ВВП більше 8%, а краще більше до 12%. Бюджет прийнятий і це дуже добре, але називати це бюджетом розвитку зарано.
 
 
Нагадайте, кого щедро профінансували, а кого обділили?
 
— Не можна сказати, що когось обділили, а когось щедро профінансували. Ми чули закиди, що, скажімо, Міністерство оборони було недофінансоване, хоча на нього збільшили фінансування, що недофінансована Адміністрація доріг, хоча з паливного збору лишається більше і дороги будуть ремонтуватися також за цей рахунок, тобто не можна казати, що когось обділили. Ми бачимо, що на наступний рік заплановано 20 млрд прямих виплат субсидій на тих людей, які мають компенсацію від держави за зростання комунальних послуг і ці гроші будуть направлятися на особисті рахунки цих людей в Ощадбанку. Але в мене є великі сподівання, що ті люди не будуть направлені на те, на що вони заплановані. Тобто люди будуть використовувати їх за своїм розсудом.
 
 
Наскільки важливими є ті зміни до Бюджетного кодексу, над якими так довго працювали, навіть довше, ніж над обговоренням самого бюджету?
 
— Так завжди відбувається, що обговорення частин бюджету проходить дуже довгі стадії, а саме голосування — це просто факт. Але нагадаю, що за цей бюджет голосували аж 6 разів. Тому казати, що він був швидко прийнятий не можна. Тим не менш, вперше, наскільки я пам'ятаю, бюджет був прийнятий до грудня. Це дуже добре тому що зараз всі бухгалтери можуть розрахувати розпис на наступний рік і спланувати ті витрати, які вони мають закласти в бюджет. Це те, чого не було раніше.
 
Бухгалтерам вже з коліс доводилося міняти все у податковій базі, щоб не отримати штраф. Бюджет прийнятий і цілий грудень є на те, щоб міністерства і відомства могли підготуватися до його реалізації і зробити графік бюджетних розписів, щоб не було провалів в місяцях. Ми бачили раніше, що січень і лютий — це два місяці, коли з бюджету не надходили ніякі надходження, тому що міністерства не були готові їх отримати. 
 
Слухати повну версію.