Співак Олександр Ярмола: якщо ти домігся статусу "Золотого диску", то це є визнанням

Співак Олександр Ярмола: якщо ти домігся статусу "Золотого диску", то це є визнанням

Звання "Золотого диску" отримала платівка під назвою "Міцкевич-Стасюк-Гайдамаки", яку записали український етно-рок-гурт "Гайдамаки" разом з польським письменником Анджеєм Стасюком. Про це, в ефірі радіо "Культура" на програмі "Культура.Live" розповів лідер гурту "Гайдамаки" Олександр Ярмола.

 

Ведучі:

Олена Гусейнова, Василь Шандро

 

Як давно ця премія існує в Польщі?

— Вона започаткована в світі, а саме в Америці, десь у 1935 році. В Польщі вона існує, мабуть, з того часу, коли вона стала вільною. Підраховують статистику офіційно проданих дисків і визначають тих, хто отримує звання "Золотого диску". Раніше, диски купували частіше, зараз більш поширеним стає піратство.

 

Що така нагорода означає для польського ринку та що вона означає для України?

— Нагорода є дуже поважною, адже сьогодні мало хто купує диски взагалі. І якщо ти домігся статусу "Золотого диску", то це є визнанням. Для України це є досягненням, що наш артист в європейській країні отримав таку відзнаку. Проте в нас мало хто знає про "Золотий диск", адже його майже нікому не дають.

 

Що для вас, як музикантів, означало отримати таку відзнаку? Який потенціал українських музикантів на іноземних музичних сценах?

— Це означає те, що альбом став дуже популярним. Нас слухають дуже свідомі й культурні люди, які вважають правильним купувати диски. На мою думку, справа не в потенціалі, а в бажанні виконавців. Також може бути смакова проблема того чи іншого народу.

 

Як українська культурна дипломатія впливає на вашу роботу в Польщі?

— З одного боку негативно, але з іншого позитивно. Польща дуже неоднозначна, хоч зі сторони влади є певні негативні емоції до України, та дуже багато звичайних поляків люблять українську музику й багато з них знають саме український гурт "Гайдамаки".

 

Розкажіть детальніше про ваш проект?

— В ньому є умовні три частини: поезія Міцкевича, музика "Гайдамаків" та голос Стасюка. Я знаю польську мову непогано, а коли почав вчитуватися в тести Міцкевича зрозумів, що мелодію буду робити по-своєму, так, як сам відчуваю її.

Олександр Ярмола натякнув, що український слухач можливо почує наживо цей проект навесні.

Прослухати детальніше можете за посиланням