Ульяна Мазуркевич: Америка першою стала на захист України в справі Голодомору

Ульяна Мазуркевич: Америка першою стала на захист України в справі Голодомору

В останню суботу листопада вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Цієї суботи, 24 листопада, будуть 85-ті роковини цих подій. До ранкової студії радіо "Культура" на програму "Культура.Live" завітала голова Комітету прав людини Філадельфі Ульяна Мазуркевич, яка розповіла про американську позицію щодо подій 1932-1933 років.

Ведучі:

Олена Гусейнова, Василь Шандро

"Я хочу сказати, що Америка була першою, що дійсно вступила на захист України в справі Голодомору. Ще у 1986 році Американський конгрес створив "Комісію дослідження Голодомора 1932-1933 років". Українська діаспора в Америці лобіювала це. Ця комісія створена саме американським урядом, вона засідала та активно діяла. До неї входило 2 сенатори, 4 конгресмени, 5 вільних членів. Я мала честь служити цій комісії. Приходили очевидці й свідчили про жахіття Голодомору, й було доведено, що Голодомор був справою Москви і Сталіна, це був справжній геноцид, який спрямований на винищення українців, їх культури та історії. Такий висновок прийняв Американський конгрес у 1988 році", — розповіла Мазуркевич.

За словами Ульяни Мазуркевич, американське суспільство разом із діаспорою вчинили тиск, після якого й була створена ця комісія. Було надано близько 100 тисяч доларів, щоб перекласти дані комітету та свідчення очевидців й відправити їх до України. 

Ульяна Мазуркевич буде брати участь у заходах біля Меморіалу пам'яті жерт Голодомору. Крім того, Мазуркевич розповіла, що у Філадельфії листопад є місяцем пам'яті Голодомору 1932-1933 років, проводиться багато заходів та акцій.

Нагадаємо, що 24 листопада до річниці Голодомору відбудеться хвилина мовчання та акція "Запали свічку".

Прослухати детальніше можете за посиланням