Причина нелюбові до броколі криється в генах — біологиня Озерна

Причина нелюбові до броколі криється в генах —  біологиня Озерна

У наших випусках ви часто чуєте пораду, що варто їсти броколі. Це джерело магнію, фолієвої кислоти, та низку речовин, що активують систему детоксикації в печінці, знижують рівень холестрину, мають протизапальну і протипухлинну дію. Не овочі, а справжні ліки! Але — от біда!  ви її терпіти не можете. У чому справа, з'ясували в програмі "ФізКультура" на радіо "Культура".

Ведуча: блогерка і біологиня Дар’я Озерна.

Виявляється, справа в генах. Ми маємо вроджену здатність краще або гірше сприймати гіркий смак. Ген, що за це відповідає, називається TIS2P38, а людей, що відчувають гіркоту капусти називають суперласунами. Броколі разом із іншими капустами містить гіркі речовини. Ті, хто обожнює броколі чи брюссельську капусту часто вважають ці овочі солодкими, бо просто не здатні відчути всю повноту їх гіркого смаку через власну генетику.

Кожен 3 британець не здатен відчути гіркий смак броколі, а от серед корінних жителів Америки таких людей 98 відсотків. Якщо ми маємо 2 алелі (парні гени — ред.), чутливого до гіркого смаку гену, то майже немає шансів смакувати броколі. Вона здається нам неймовірно гіркою. Таких людей серед європейців 20 відсотків, тобто кожен 5.

Дослідження фінських науковців показують, що нелюбов до броколі поширюється і на інші овочі. Суперласуни частіше відмовляються від овочів і натомість більше схильні до ласування солодкого. Крім цього, є люди, що не люблять овочі не через генетику, а через несмачне дитинство. Їх свого часу годували неправильно приготованими овочами.

Що робити:

Розберіться зі своїми смаками. Якщо броколі вам гірка, не їжте її. Але не відмовляйтеся від іншої городини. Знайдіть те, що вам смакує.

Готуйте броколі на парі і не до кінця, в неї  має бути яскраво виражений зелений колір. Можна заморожувати на зиму.

Звикайте до гіркого смаку, гіркий шоколад і кава без цукру поступово привчать вас до гіркої броколі.

Прослухати детальніше можете за посиланням