Експерти: в Європі є і будуть противники євроінтеграції України

Експерти: в Європі є і будуть противники євроінтеграції України

В Європі є і будуть противники євроінтеграції України. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Коло доброчесності" розповіли секретар комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Олена Сотник, стратегічний радник і експерт МФ "Відродження", у 2007-2011 роках – учасник переговорної команди України щодо Угоди про асоціацію з Європейським Cоюзом Тарас Качка та голова Центру UA Олег Рибачук.

"Європейський Союз теж мав подбати про виконання реформ, адже угода про асоціацію є двосторонньою. Це може свідчити про те, що не всі країни, що входять до ЄС, прагнуть сприяти євроінтеграції України", — зазначила Олена Сотник.

Тарас Качка зауважує, що у Європі є сили, які не хочуть виконання Угоди  про асоціацію між Україною і ЄС.

"Звичайно, такі сили є. По-перше, є такі сили на політичному рівні. Знайдеться не одна європейська партія. Наприклад, в Австрії, Нідерландах, Італії. Багато є партій, які говорять, що "Навіщо нам та Україна? У нас своїх проблем вистачає". Це завжди буде існувати..." — вважає він.

При цьому експерт наголошує, що євроінтеграція і політична співпраця — це справді двостороннє питання.

"Питання ще в тому, що ми хочемо від Європейського Союзу. В нас чомусь це все перекладається лише на гроші, хоча, як на мене, це все має перекладатися на довіру", — прокоментував Тарас Качка.

Він також вважає, що Європейський Союз та Україна мають сформувати політику довіри, зазначивши, що рівень довіри все ж є, проте необхідно проводити ще більш ретельні реформи і вносити зміни у відповідні закони.

"Це і питання політики, тому що нам мають довіряти. Найбільший вияв довіри був у торгівлі, таким чином ми взаємовигідно торгуємо. Це також безвіз, в якому ми виконали своє зобов’язання, і нашим громадянам дали можливість їздити. Але далі ці вияви довіри потребують ще більш ретельних реформ. Польща і Угорщина негативно ставляться до транспортних перевезень, тому нам необхідно ввести поправки в транспортний закон", — додав Качка.

Читайте також — Качка: в інтеграції з ЄС Україна не гальмує, а набрала високу швидкість

Олег Рибачук наголосив на тому, що "довіра будується на тому, що ми однаково розуміємо базові речі. Для європейців основа — це демократизація. Європейці розуміють демократизацію як підзвітність і прозорість урядових  рішень, як спроможність урядовців виробляти рішення. А саме демократизації, повною мірою, у нас і не відбувається".

На цю ж тему: В ЄС є розбіжність у бюрократичному підході — експерт

Нагадаємо, політичну частину Угоди про асоціацію України з ЄС було підписано 21 березня 2014 року, економічну частину — 27 червня 2014 року.

Прослухати повну версію розмови.