Качка: в інтеграції з ЄС Україна не гальмує, а набрала високу швидкість

Качка: в інтеграції з ЄС Україна не гальмує, а набрала високу швидкість

У просуванні інтеграції з Євросоюзом Україна не гальмує, а за останні 4 роки набрала високу швидкість, переконаний стратегічний радник і експерт Міжнародного форду "Відродження", у 2007-2011 роках – учасник переговорної команди України щодо Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Тарас Качка. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він також розповів про те, що банки не хочуть кредитувати реальний сектор економіки, а це ускладнює процес інтеграції з Європейським Союзом.

"У просуванні інтеграції ми не гальмуємо, ми набрали високу швидкість за останні 4 роки. Але має бути постійне підтвердження цієї динаміки, яка є на сьогодні. Торгівля, яка є наразі з ЄС, — це надзвичайний успіх, який свідчить про те, що українська економіка є конкурентоспроможною", — зазначив Тарас Качка.

Він також наголосив, що "Угода про асоціацію закладає великі амбіції, але до цих амбіцій, певною мірою, не готовий навіть Європейський Союз. Нам потрібно робити зміни і залучати до цього ЄС. Євросоюз — це складний бюрократичний механізм. До цього, 20 років тому, Європейський Союз дивився на Україну з віддаленою перспективою. Тому Україні треба доводити ЄС, що ми можемо робити все необхідне тут і зараз".

Тарас Качка також розповів, що для того, щоб кредитувати людей, щоб інтегруватися з Європейським Союзом, нам потрібно, аби розуміли, що ми існуємо у належному середовищі.

"В Україні великий кредитор часто уникає покарання. Банки не хочуть кредитувати реальний сектор економіки, тому що не знають, як повернути їх, і через це страждає вся економіка. 5 років ми говоримо про те, що банки мають відновити кредитування економіки, і 5 років ця проблема існує. Саме через те, що багато депутатів є боржниками банківських установ. Це показник того, як індивідуальні проблеми спотворюють розвиток економіки в цілому", — пояснив Качка.

Нагадаємо, Європейський Союз опублікував звіт про виконання Україною умов асоціації. У звіті вказується, що Україна досягла важливого прогресу у реформах, але слід посилити виконання низки тих реформ, особливо у судовій системі і боротьбі з корупцією, щоб українці могли повністю скористатись вигодами Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі.

Політичну частину Угоди про асоціацію України з ЄС було підписано 21 березня 2014 року, економічну частину — 27 червня 2014 року.

Прослухати повну версію розмови. 

На фото: Тарас Качка