Як місто впливає на мозок і як вижити в мегаполісі — розповідає білогиня Озерна

Як місто впливає на мозок і як вижити в мегаполісі — розповідає білогиня Озерна

Що корисніше для мозку  міське життя чи ідилічне сільське? Сьогодні в ефірі радіо "Культура" поговорили про те, як місто впливає на мозок і як вижити у мегаполісі?

Наш мозок є органом пластичним, здатним до навчання і перебудови. Нейрони все життя встановлюють нові робочі зв’язки. Це називається нейропластичністю. Понад півстоліття вважають, що так зване збагачене середовище, наприклад, вольєр для лабораторних щурів, де можна бавитися, лазити і досліджувати нові маршрути, сприяє нейропластичності мозку. Місто, безумовно, є таким самим збагаченим середовищем. У місті треба орієнтуватися і тримати в голові складні схеми вулиць чи пересадок громадського транспорту. Так, наприклад, у лондонських таксистів, що мусять запам’ятати 25 тисяч вулиць, збільшений гіпокамп  ділянка мозку, яка відповідає за пам’ять.

З іншого боку, міське життя може викликати хронічний стрес. Так, дослідницькі дані показують, що проблеми із психічним здоров’ям у всьому світі більшою мірою пов’язані з життям у мегаполісі. Однією з причин цього є постійні втручання незнайомих людей в особистий простір. Це виснажує ділянку мозку, яка відповідає за безпеку.

Дослідження  показали, що люди, які жили біля зелених зон мегаполісу мали менший рівень стресу. Плюсами зелених насаджень у місті є біорізноманіття, те, що зелені міста можуть протидіяти змінам клімату, дерева допомагають витримати спеку і є фільтрами повітря. Для того, щоб вижити в мегаполісі й зберегти його комфортним для людей і тварин, зберегти мозок і серце, потрібні дерева.

Прослухати детальніше можете за посиланням