ЄС не має легітимного приводу посилити санкції проти Росії — журналіст

ЄС не має легітимного приводу посилити санкції проти Росії — журналіст

Європейський Союз не має легітимного приводу посилити санкції проти Росії, переконаний військовий журналіст Михайло Жирохов. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував, чи усвідомлює ЄС небезпеку Росії в басейнах Чорного та Азовського морях.

"Європейський Союз може ввести тільки економічні санкції щодо Росії. Про військову допомогу чи військові дії не йдеться", — зазначив Михайло Жирохов.

Військовий журналіст також пояснив, що фактично Росія не порушує морське право.

"Якби були прямі арешти суден, затримки, то так. Наразі Росія просто довше перевіряє документи, довше дає дозвіл на прохід через Керченську протоку. Ніде не прописано, що вони повинні давати дозвіл на прохід за 2-3 години. У морському праві вказано лише те, що вони мають дати дозвіл на прохід", — прокоментував Жирохов.

"Тому європейці заходяться зараз в дуже скрутному становищі. З одного боку, вони розуміють, що це негативні дії Росії, з іншого — вони не можуть знайти легітимного приводу, оскільки Росія його не дає", — наголосив журналіст.

Читайте також  — Кремль заявляє про "законність" перевірок українських суден на Азові 

Нагадаємо, міністри закордонних справ ЄС обговорили конкретні заходи у зв’язку з діяльністю Російської Федерації в Азовському морі. 

Крім того, 25 жовтня Європейський Парламент схвалив резолюцію про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі. Ця резолюція закликає держави-члени ЄС чітко заявити, що цілеспрямовані санкції проти Росії будуть посилені у разі подальшої ескалації конфлікту в Азовському морі.

Прослухати повну версію розмови.