В українців є бажання отримати свою незалежну православну церкву — радник Порошенка

В українців є бажання отримати свою незалежну православну церкву — радник Порошенка

В українців є бажання отримати свою незалежну православну церкву і вони розуміють, в яку церкву вони ходять, переконаний радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" він розповів, чим важливе рішення Синоду, якою має бути Українська православна церква і коли відбудеться Об’єднавчий Собор.

"Рішення Синоду від 11 жовтня, в якому йшлось про надання автокефалії Українській православній церкві і про зняття анафеми з митрополитів Філарета та Макарія, подібне проголошенню декларації про незалежність. Фактично, рішення прийнято. Залишись кілька кроків, щоб отримати Томос, тобто грамоту, акт про церковну незалежність.  За православними традиціями та канонами Україна має канонічне право на формування власної  церкви", — зазначив Ростислав Павленко.

Він також додав, що "має відбутись об’єднання православних, бо їх більшість, відповідно до соціологічних опитувань. Ця церква має бути сучасною і відкритою для громадян. Вона створюється для того, щоб єднати громадян і стати одним з факторів міцності українського суспільства".

Сьогодні зранку було повідомлення Вселенської патріархії про те, що собор відбудеться в грудні. Але точна дата буде названа на Синоді, тобто зустрічі виконавчого органу Вселенського патріархату, яка відбудеться з 27 по 29 листопада цього року.

Читайте також  — Об'єднавчий собор Української церкви відбудеться у грудні — Вселенський патріархат

Ростислав Павленко також пояснив, що зараз, "після Революції Гідності, після початку агресії Росії більше половини від 80% православних відносять себе до Київського патріархату, менше 20% відносять себе до Московського патріархату, 1-2% до автокефалії, інші ж просто православні.  В українців є бажання отримати свою незалежну православну церкву і вони розуміють, в яку церкву вони ходять".

На цю тему — Предстоятеля для української церкви оберуть на об'єднавчому соборі — Філарет

Нагадаємо, 17 квітня президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати Томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.
  
19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

Прослухати повну версію розмови.