Причина прагнення пригод в генетиці — біологиня Озерна

Причина прагнення пригод в генетиці — біологиня Озерна

Є люди, яким ніколи не сидиться вдома, хіба що вони планують наступну подорож. Таких людей близько 20 відсотків, а в деяких країнах навіть більше. У чому причина непосидючості й чому в певних країнах непосидьків більше? Поради від блогерки і біологині Дар’ї Озерної в ефірі радіо "Культура".

Причина прагнення пригорд в генетиці. Зокрема, "щирі волоцюги" мають особливий варіант рецепту дофаміну, який називають геном мандрівника.

За допомогою дофаміну деякі наші нейрони спілкуються між собою. Дофамін вступає в гру, коли потрібно схвалювати рішення, реалізувати свої цілі й аналізувати, чи правильне рішення ми ухвалили. Спрагле прагнення дофаміну лежить в основі азартних ігор, кар’єризму, потягу до заборонених речовин. Таким людям часто траба велика доза вражень.

Іншим проявом особливих стосунків з дофаміном є пошук пригод. Такий ген поширений серед народів, які в минулому багато мігрували.

Навряд це колись зміниться. Авантюризм не може бути зумовленим одним єдиним геном, вважають науковці. Не можна все пояснити однією мутацією. Але якщо вам не сидиться на місці, то навряд це колись зміниться.

Однак, треба триматися подалі від заборонених речовин, які викликають звикання.

Прослухати детальніше можете за посиланням