Більшу частину боргу перед "Нафтогазом" повинна заплатити держава — експерт

Більшу частину боргу перед "Нафтогазом" повинна заплатити держава — експерт

Левову частку боргу перед НАК "Нафтогаз України", які призвели до зриву опалювалного сезону в низці міст України, складають субсидії. Про це в ефірі Українського радіо в програмі Економ-варіант повідомила фахівець з енергетики та газу Марія Яковлєва
 
“У нас є три складових боргу. Перша — це коли людина своєчасно не сплачує за комунальні послуги і немає реструктуризації. Таким чином у неї щомісячно борг зростає. Друга категорія —  це люди, які отримують субсидії від держави. Вони сумлінно сплачують свою частину, а це 15% від загального рахунку. Все інше має сплатити держава, яка своєчасно не перераховує субсидії. Таким чином, і маємо великий борг. Якщо ми поріняємо цифри, то побачимо, що НАК Нафтогаз декларує заборгованість теплокомуненерго на рівні 39 млрд. грн, розуміючи що заборгованість людей складає близько 5 млрд грн. Все інше винна держава”, — зазначила Яковлєва.
 
Нагадаємо на межі зриву опинився початок опалювального сезону в 12 містах України. У Кривому Розі та Смілі через відсутність опалення відбулися протести містян.
 
Слухати повну версію.