Інтернет-шахраї інколи використовують фото, яким 10 років — Руслан Болгов

Інтернет-шахраї інколи використовують фото, яким 10 років —  Руслан Болгов

Експерт із комплексної безпеки Руслан Болгов в ефірі Українського радіо у програмі В мережі розповів, які схеми є найбільш популярними серед інтернет-шахраїв, та як себе убезпечити пересічному українцю.
 
Як давно ви досліджуєте цю тему і наскільки це явище змінюється з появою соціальних мереж?
 
— Це питання я вивчаю дуже давно, ще відколи став приватним детективом. Шахрайству у всесвітній мережі стільки ж років, як і самому інтернету. Шахраї, які навчилися спілкуватися з людьми та виманювати у них гроші, перекваліфікувалися та перебралися в мережу, а після того, як широко розповсюдилися соціальні мережі: Facebook, Вконтакте, Mamba і таке інше, чим більше вони поширювалися, тим більше і якісніше почали працювати шахраїв.
 
Які види шахрайства в мережі є зараз найбільш поширеними?
 
— Є їх багато видів, але розберемо лише декілька з них. Перш за все, це шахраї на співчутті. Багато з нас бачили світлини типу: допоможіть будь ласка дитині, яка ошпарилася окропом і в неї є опіки майже 90% тіла, допоможіть, ось номер картки. Наше суспільство, вважає, що коли переказати 100 грн, то не збіднієш, але буде плюсик до карми. А коли зробити репост, то це піде як лавина. Але більшість людей не перевіряли цю інформацію. Разом з кіберполіцією ми розробляли таких шахраїв і знайшли їх. Наразі у Деснянському районному відділі Києва є вже два томи кримінального провадження щодо них. 
 
Одні і ті самі особи можуть звертатися з різних світлин на різних профілях. Вони використовують фальшиві акаунти, беруть фото людей, які дійсно існують, але використовують їх для своєї вигоди. 
 
Як можна цього уникнути?
 
— Будь який користувач мережі може перевірити інформацію, наприклад за фото. Шахраї, які лінуються, беруть світлини, яким вже по 10-15 років. Ви просто берете фотографію і перевіряєте її через той же google пошук по фото. Вам видасть величезну кількість інформації за ним. В мене на сторінці соціальній мережі Facebook, якщо хтось захоче, постукайте в групу “Приватні детективи”, є світлина дитини, яка реально обпікалася і її видавали як таке, що було знято кілька днів назад, хоча цьому фото вже 10 років. 
 
Після того, як ми почали працювати, шахраї почали робити ще гірше і ще винахідливіше. Це стосується тих, хто дійсно потрапив у таку халепу і в кого дійсно дитина потребує такої допомоги. Вони повинні бути дуже уважними щодо людей, з якими спілкуються. Нещодавно був був пост, як допомогти онкохворій. Фото були дійсно свіжі. Вони брали світлину з відкритої групи волонтерів, які допомагають таким дітям і використовували їх в своїх намірах та давали свої номери  карток. Ми вчасно знайшли цю дитину і коли почали спілкуватися з її батьками, з'ясувалося, що власниця телефону та картки, яка була вказана шахраями, зв'язалась з рідними дитини та представилась представником ізраїльської клініки і заявила: ми хочемо вам допомогти перевести кошти, але ми маємо бути впевнені в тому, що ви не шахрайка і дійсно потребуєте допомоги, а для цього нам потрібна якісна копія історії хвороби, документи в кольоровому вигляді і всі ці документи ви маєте нам переслати на пошту, і після перевірки ми вам переведемо кошти. Після того, як ті, хто потребує допомоги, передадуть такі документи, шахраям вже нічого зробити не можливо.
 
Слухати повну версію.