Ми є третім за віком радіо-оркестром Європи — диригент Володимир Шейко

Ми є третім за віком радіо-оркестром Європи — диригент Володимир Шейко

Народний артист України, художній керівник і головний диригент заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо у програмі Сьогодні.Вдень Володимир Шейко до дня народження Українського радіо розповів, навіщо телерадіокомпанії свої творчі колективи та що особливого є в роботі радіо-оркестру.
 
Творче об'єднання художніх колективів “Музика” — це сьогодні чи не найчисельніший підрозділ Українського радіо.
 
— Так, зараз він навіть збільшився, бо до нього додались техніки. Раніше це були тільки артисти. Це 4 колективи: Симфонічний оркестр, Хорова капела, Оркестр народної та популярної музики, великий дитячий хор, тріо бандуристів і зараз до цього приєднались ще технічні служби. Тому у нас близько 250 працівників.
 
Це дійсно велике господарство і впродовж реформування, яке тривало кілька років, переведення з державної форми в недержавну, вам доводилось багато разів відповідати на просте і водночас складне запитання: навіщо телерадіокомпанії оркестр?
 
— Я відповідав багато разів на це запитання, але це запитують тільки в нашій країні. Коли радіо ще не мало запису, при кожному вузловому радіокомітеті були оркестри, тому що працювали в прямому ефірі. До речі, Симфонічний оркестр Українського радіо — це історично третій такий оркестр в Європі. Спочатку були голландці, потім німці, потім Україна. Вже після цього ВВС і інші. Наступного року в нас буде величезна дата — 90 років Симфонічному оркестру та оркестру народно-популярної музики.
 
Радіо — це завжди музика. І оркестри наповнювали та наповнюють ефірний простір великим красивим мистецтвом. Якщо говорити про Німеччину, то там 19 радіо-оркестрів. Тільки ВВС має 6 оркестрів. Ми скромні, але міцні, тому що всі поважаючі себе телерадіокомпанії мають великі творчі колективи, інколи навіть більші, ніж наші.
 
У чому специфіка роботи в оркестрі при радіо? 
 
— У студії набагато складніше працювати, тому що тебе почують, запам'ятають і запишуть, тому що наші фонди мають довічне зберігання для передачі наступним поколінням. Це дуже важлива функція радіо. Я не знаю, чи є такий телевізійний фонд, а в нас це функціонуюча система. 
 
Слухати програму повністю.