Проти нової кримської резолюції ООН голосували 26 країн

Проти нової кримської резолюції ООН голосували 26 країн

Росія, Білорусь, Вірменія, Узбекистан, Сербія та ще 21 країна проголосували проти оновленого проекту резолюції "Ситуація із правами людини в Автономній Республіці Крим та Севастополі, Україна", ухваленого напередодні на засіданні третього комітету Генеральної асамблеї ООН.

Про це повідомила місія України в ООН у Twitter.

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН підтримав проект резолюції про права людини в окупованому Криму. Всього проект резолюції схвалили 67 країн, 82 утрималися, проти проголосували 26.

За даними місії, проти резолюції голосували Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, РФ, Сербія, ПАР, Південний Судан, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве.

Після голосування в комітеті проект розгляне Генеральна асамблея ООН. За словами представниці президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірини Геращенко, Генеральна асамблея ООН у грудні розгляне дві резолюції щодо України — про порушення прав людини в окупованому Криму та про мілітаризацію Азовського моря.

Докладніше — У резолюції ООН вперше згадають імена кримських політв'язнів Кремля

19 грудня 2017 року Генасамблея ООН остаточно схвалила резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь. Україна". Тоді 70 країн підтримали документ, 26 виступили проти, 76 утрималися. Проти резолюції виступили Білорусь, Вірменія, Росія, Сирія, Зімбабве та інші країни.

Читайте також — Еміне Джапарова: в Криму навчання українською мовою скорочується

У документі міститься вимога до Росії скасувати заборону діяльності Меджлісу кримських татар в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.