У резолюції ООН вперше згадають імена кримських політв'язнів Кремля — правозахисник

У резолюції ООН вперше згадають імена кримських політв'язнів Кремля — правозахисник

У проекті нової резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо порушень Росією прав людини в Криму вперше поіменно згадуються українські політв'язні. Про це повідомив в ефірі Українського радіо в програмі Сьогодні.Зранку заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін.
 
“Там вперше будуть перелічені конкретні імена. Резолюція згадує Олега Сенцова, Володимира Балуха та Еміра-Усеіна Куку. Така практика взагалі не характерна для подібних резолюцій і імена раніше згадувалися лише стосовно Нельсона Мандели та опозиціонерки з М'янми Аун Сан Су Джи. Це надзвичайно рідко і робиться лише щодо дуже визначних людей. Тобто ООН визнає, що ці люди — невинні і весь світ нагадує, що за них будуть боротись”,— повідомив Володимир Чекригін. 
 
За його словами, у документі закладено, що на наступній сесії Генасамблеї генеральний секретар ООН має доповісти про те, як виконується резолюція та надати рекомендації для подальших дій. Це важливо для того, щоб ця резолюція не зупинилася. 
 
У проекті також міститься вимога надати міжнародним експертам з запобігання катувань та Міжнародного комітету Червоного Хреста, а також українським консулам інформацію про стан здоров'я та умови утримання українських громадян. Окрім того, в документі прописана вимога надати доступ до політв'язнів уповноваженому Верховної Ради з прав людини.
 
“Це насправді те, чого Україна давно вже вимагає, тому що все інформація, яку ми зараз отримуємо, надходить лише від адвокатів, які не так часто можуть відвідувати заручників, через те, що вони знаходяться дуже далеко. Довіряти ж офіційній інформації ми не можемо”, — Зазначив Володимир Чекригін.
 
Зазначимо, 15 листопада перший віце-спікер Верховної Ради  Ірина Геращенко повідомила, що окрім резолюції щодо порушень прав людини в окупованому Криму Генеральна асамблея ООН у грудні розгляне резолюцію щодо мілітаризації Азовського моря. 
 
Слухати програму повністю.