Експерт: субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів — це хабар для депутатів

Експерт: субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів — це хабар для депутатів

Субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів — це хабар для депутатів, переконаний директор Громадської організації "Інститут розвитку територій" Юрій Ганущак. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" він прокоментував вимогу депутатівповернути до бюджету 2019 року субвенцію на соціально-економічний розвиток регіонів.

"Субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів немає у Бюджетному кодексі. Це хабар для депутатів. Вони за державні кошти фінансують свої виборчі округи", — зазначив Юрій Ганущак.

Він також додав, що "Державний фонд регіонального розвитку це кошти, які йдуть на проекти, генеровані регіонами, тобто обласні еліти мають можливість доступу до них".

Директор Громадської організації  "Інститут розвитку територій" зробив припущення, що "якщо запровадять субвенцію, то зменшать ДФРР".

Слід зазначити, що депутати намагаються повернути до бюджету 2019 року субвенцію на соціально-економічний розвиток регіонів, хоча там і без цього передбачено 9 мільйонів гривень на розвиток регіонів. Про це зауважують у Центрі економічної стратегії, представник якого економіст Олексій Гаманюк вчора опублікував статтю про те, чим погана ця субвенція, чому вона неефективна, і додав, що всі ці висновки підкріплені фактами: "Проведене нами дослідження показало, що з 2007 по 2017 роки 19 мільярдів гривень або дві третини від загального обсягу виділених субвенцій на соціально-економічний розвиток були розподілені за політичними мотивами, а не на основі економічних обґрунтувань".

Прослухати повну версію розмови.